Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Als je peuter vroeg wakker wordt

Soms zijn peuters erg vroeg wakker, bijvoorbeeld om 5 uur. Veel peuters hebben dat af en toe.

Vermoeidheid voorkomen

Misschien heeft jouw kind er al lang last van. Dat is erg vermoeiend. Zorg dan ook dat je zelf voldoende rust en ontspanning krijgt. Probeer bijvoorbeeld zorgtaken te verdelen met je partner of ook eens met een opa, oma of vriendin.

Redenen van vroeg wakker worden

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je peuter vaak vroeg wakker is. Je kind heeft misschien geen middagslaapje meer nodig. Je kind gaat te vroeg naar bed, het is te koud of te warm in de slaapkamer, er zijn te veel geluiden, enzovoort. Kijk of er iets aan de hand is en los dat dan op.

De verschillen tussen peuters zijn erg groot, niet ieder kind heeft evenveel slaap nodig. Het kan zijn dat je kind weinig slaap nodig heeft of een ‘ochtendmensje’ is. Leer je kind dan wel om in bed te blijven, door er niet onmiddelijk naar toe te gaan.

Tips langer doorslapen

  • Zorg voor een vast dagritme en een vast ritueel bij het naar bed brengen.
  • Hang verduisterende gordijnen op en zorg voor een rustige kamer.
  • Laat het middagslaapje weg. Sommige kinderen hebben al met 1,5 jaar geen middagslaapje meer nodig. Je kind valt ‘s middags haast niet meer in slaap of wil 's middags niet meer naar bed.
  • Later naar bed. Je peuter heeft misschien minder slaap nodig dan andere kinderen. Als je kind dan vroeg naar bed gaat is het ook weer erg vroeg wakker.

In bed blijven

Wordt je kind toch nog vroeg wakker, beloon het dan niet onbedoeld door er naar toe te gaan of bij je in bed te laten. Stel een duidelijke regel, bijvoorbeeld: "Je mag pas uit bed als ik je kom halen. Je mag natuurlijk wel spelen in je bed als je wakker bent." Prijs je kind wanneer het rustig in zijn bedje is gebleven.

×
Waar ben je?