Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Bedritueel

Voor kinderen is het prettig om de dag rustig af te sluiten. Dat geeft duidelijkheid. Help hen met een vaste volgorde van uitkleden, wassen, tandenpoetsen, pyjama aantrekken, voorlezen en knuffelen. Je kind weet dan dat het na het verhaaltje en de knuffel moet gaan slapen. Zo wordt het bedritueel een vast onderdeel van het dag- en nachtritme van je kind.

Verhaaltje voor het slapengaan

Bijna alle kinderen vinden het leuk om als onderdeel van het slaapritueel nog even te worden voorgelezen. Kleine kinderen kun je eindeloos hetzelfde boekje voorlezen. Houd je wel aan de slaaptijd. Dan moet je kind ook echt gaan slapen.

In bed blijven

Na het slaapritueel zeg je welterusten en vertrekt. Peuters willen dat moment nog wel eens aangrijpen om opnieuw aandacht te vragen door allerlei vragen te stellen, te zeuren of grapjes te maken. Negeer dat gedrag en kom er niet voor terug. Zorg dat je kind in bed blijft tot de volgende morgen. Haal het niet uit bed. Als er iets is, troost je kind dan in bed. Geef het de volgende morgen een compliment als het zich aan de afspraken heeft gehouden.

×
Waar ben je?