Logo Stichting Opvoeden.nl

Peuter

Bedritueel

Voor kinderen is het fijn om de dag rustig af te sluiten. Dat geeft duidelijkheid. Help je kind door een vaste volgorde te gebruiken. Bijvoorbeeld uitkleden, wassen, tandenpoetsen, pyjama aantrekken, voorlezen en knuffelen. Je kind weet dan wanneer het moet gaan slapen. Zo wordt het slaapritueel een vast onderdeel van het dag- en nachtritme van je kind. Zorg ervoor dat het slaapritueel ongeveer 20 tot 30 minuten duurt.

Verhaaltje voor het slapengaan

Bijna alle kinderen vinden het leuk om voor het slapengaan nog even voorgelezen te worden. Kleine kinderen kun je steeds opnieuw hetzelfde boekje voorlezen. Houd je wel aan de slaaptijd. Als het bedtijd is, dan moet je kind ook echt gaan slapen.

In bed blijven

Na het slaapritueel zeg je welterusten en vertrekt. Peuters vragen op dat moment nog wel eens opnieuw om aandacht. Bijvoorbeeld door allerlei vragen te stellen, te zeuren of grapjes te maken. Let niet op dat gedrag en kom er niet voor terug. Zorg dat je kind in bed blijft tot de volgende morgen. Haal het niet uit bed. Als er iets is, troost je kind dan in bed. Geef het de volgende morgen een compliment als het zich aan de afspraken heeft gehouden.

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Deel deze informatie via social media

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. X