Logo Stichting Opvoeden.nl

Peuter

Aanpak van slaapproblemen

Het komt veel voor dat peuters en kleuters moeilijk inslapen en weer uit bed komen. Vaak kost het veel doorzettingsvermogen om je kind in bed te laten blijven. Doe geen licht aan en haal je kind niet uit bed. Praat geruststellend of aai wat over het bolletje, maar ga niet uitgebreid troosten. Het doel is om je kind en jezelf gerust te stellen.

Je kunt kiezen voor een van de methoden hieronder. Daarbij is het van belang dat je de methode die je kiest ook echt enkele weken consequent volhoudt.

De zachte methode voor jonge kinderen

Bij jonge kinderen die nog in een ledikantje slapen, kun je de zachte aanpak gebruiken. Je legt je kind in het ledikantje, zegt welterusten, gaat zelf op een bed of matras in de kamer liggen en doet alsof je slaapt. Als je kind in slaap is gevallen, verlaat je de kamer. Het kan nodig zijn om dit een paar nachten te doen. Gaat je kind huilen of schreeuwen, dan kun je het beter geen aandacht geven. Deze methode is handig als je kind eerst een tijd in jouw eigen slaapkamer heeft geslapen en nog moet wennen aan het alleen slapen.

Geleidelijke aanpak

Bij de geleidelijke aanpak handel je het gewone slaapritueel af, maar vertel je dat je na 5 minuten even komt kijken als je kind rustig in bed blijft. Dit doe je dus ook na 5 minuten. Vervolgens vertel je weer rustig dat het tijd is om te gaan slapen en dat je over 8 minuten weer komt kijken. Na ongeveer 1 minuut neem je opnieuw afscheid. Je blijft dus niet op de kinderkamer, ook niet als je kind nog huilt. Het kan nodig zijn dat je een aantal keren teruggaat voordat je kind in slaap is gevallen. Maak daarom de tijd tussen de bezoekjes aan de slaapkamer steeds een paar minuten langer. De eerste avonden kan dat lang duren, maar uiteindelijk zal je kind zich erbij neerleggen.

Directe aanpak

Bij de directe aanpak werk je een vast slaapritueel af. Dat begint bijvoorbeeld met naar het toilet gaan, gevolgd door tandenpoetsen, welterusten zeggen en naar bed gaan. Maak bij het instoppen duidelijk dat het de bedoeling is dat je kind de hele nacht in bed blijft en dat je niet komt als het roept of huilt. Stel een beloning in het vooruitzicht, bijvoorbeeld een stickertje, als je kind netjes in de eigen kamer blijft. Dan verlaat je de slaapkamer en negeer je vragen, roepen of huilen, hoe moeilijk je dat ook vindt.

Ga niet meer bij je kind kijken totdat je zeker weet dat het in slaap is gevallen. Dat moment komt zeker, maar kan de eerste avonden lang duren. Van jou als ouder vraagt dat veel zelfbeheersing. De directe aanpak werkt alleen als je gemotiveerd bent om het echt vol te houden. Bij deze methode heb je meestal binnen een week succes.

Consequent zijn

Bedenk van tevoren welke aanpak je aanspreekt en wat je aankunt. Bij alle drie de methoden is het belangrijkste dat je consequent bent en het elke avond op dezelfde manier doet. Bovendien is het belangrijk dat je partner dezelfde aanpak volgt.

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Deel deze informatie via social media

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. X