Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Opvoedingsondersteuning

Opvoeden is niet altijd even makkelijk. Het is daarom goed om steun te vragen als je problemen tegenkomt.

Praten met andere ouders

Vaak komen andere ouders dezelfde vragen en problemen tegen als jij. Contact met hen kan veel steun bieden en soms levert het ook goede adviezen op. Praat dus met andere ouders als je ergens mee zit. Misschien hebben zij ook tips voor waar je eventueel hulp kunt zoeken.

Steun van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)

Bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) kun je terecht met vragen over de opvoeding en de ontwikkeling van je kind. Bijvoorbeeld tijdens een spreekuur en eventueel kunnen ze je doorverwijzen naar hulp.

Programma's voor opvoedsteun

Er zijn verschillende vormen van begeleiding bij het opvoeden van je kinderen en deze kunnen per gemeenten verschillen. Vraag het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) of je huisarts welke hulp je kunt krijgen bij jou in de buurt. Enkele voorbeeld van deze hulp zijn:

  • Positief Opvoeden (Triple P): adviesgesprekken, cursussen en meer voor alle ouders met kinderen van alle leeftijden.
  • Instapje: huisbezoeken voor ouders met een kind van 1 jaar waarbij spelen met je kind centraal staat.
  • Home-Start: huisbezoeken door een ervaren vrijwilliger. Voor ouders met ten minste één kind van 6 jaar of jonger die behoefte hebben aan een steun en praktische hulp.
  • Moeders informeren moeders (MIM): huisbezoeken door een ervaren vrijwilliger. Voor moeders met een eerste kind tot 1,5 jaar die weinig steun krijgen.
  • Integrale Vroeghulp: hulp van een team van professionals. Voor ouders die bezorgd zijn over de ontwikkeling of het gedrag van hun kind.
  • KopOpOuders: een online cursus over opvoeden. Voor ouders met psychische problemen of verslavingsproblemen.

Dit aanbod kan per gemeente verschillen. Vraag het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) of je huisarts welke ondersteuning bij jou in de buurt beschikbaar is.

Hulp bij een kind met een beperking

Ook ouders van kinderen met een bepaalde lichamelijke of verstandelijke beperking kunnen ondersteuning krijgen. Voor sommige vormen van steun heb je een indicatie nodig. Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), MEE of de huisarts kan je daar meer over vertellen.

Via de website van Parent2Parent kun je in contact komen met iemand die begrijpt hoe het is om een kind te hebben met een beperking. Je wordt gekoppeld aan een supportouder en je kunt vragen stellen en ervaringen delen.

×
Waar ben je?