Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Adviezen voor het mediagebruik van peuters

Peuters kunnen meestal niet langer dan 10 minuten hun aandacht vasthouden. Tv-programma’s die speciaal voor peuters gemaakt worden, duren dan ook nooit langer.

Adviezen voor kinderen van 1 jaar

En groep kinderartsen in Nederland adviseert om kinderen tot 2 jaar helemaal weg te houden bij beeldschermen. Wil je van dit advies afwijken, laat je kind alleen kijken naar tv of apps die speciaal voor heel jonge kinderen gemaakt zijn. Dat zijn altijd programma’s met simpele beelden, geen harde geluiden en een traag tempo, waardoor ze kunnen zien en begrijpen wat er gebeurt. Beperk beeldschermtijd tot 5 tot 10 minuten per keer en tot maximaal 2 keer per dag.

Hoe lang tv-kijken, computeren of met een tablet spelen?

Uit onderzoek blijkt dat het led-licht van smartphones en tablets schadelijk is voor het netvlies van heel jonge kinderen. Een goede richtlijn voor een tweejarige is dus ongeveer 30 minuten beeldschermtijd per dag, verdeeld over drie momenten. Dus: 3 keer 10 minuten per dag. Kijk er ook naar hoe lang je kind zich kan concentreren. Als het zich gaat vervelen, is het beter om een andere activiteit aan te bieden.

Peuters en tablets

Zodra je een peuter de tablet leert kennen, zul je zien dat de aantrekkingskracht groot is. Het is gemakkelijk speelgoed: je verveelt je nooit meer, want er gebeurt steeds wat nieuws. Peuters kunnen eindeloos filmpjes aanklikken en gaan dit normaal vinden. Dit is moeilijk af te leren, als je dat zou willen.

Tip: wen je kind vanaf het begin aan dat de tablet niet altijd gebruikt kan worden. Dat gaat het best door de tablet alleen te gebruiken op vaste momenten.

Ook andere activiteiten doen

Zorg dat het het mediagebruik van je kind niet ten koste gaat van andere activiteiten. Het is op deze leeftijd namelijk veel belangrijker dat kinderen lichamelijk bezig zijn, veel buiten spelen, hun handen en alle zintuigen kunnen gebruiken.

Het allerbelangrijkste is dat peuters niet overprikkeld raken door media. Peuterhersens zijn nog heel gevoelig.

Speciaal voor peuters gemaakt

Media zijn prima, zolang het gaat om programma's of apps die speciaal voor peuters zijn gemaakt. Te veel lawaai en gewelddadige beelden zijn slecht voor de ontwikkeling. Het hindert de taalontwikkeling en kan aandachtsproblemen veroorzaken die pas naar voren komen als ze moeten leren lezen en schrijven. Peuterhersens hebben dus genoeg rust nodig.

 • Om zelf te kunnen bepalen wanneer je kind mag kijken, is het handig om programma’s op te nemen of gebruik te maken van dvd’s.
 • Er zijn leuke websites voor peuters. Beperk dit ook tot maximaal 10 minuten.
 • Installeer MyBee, zodat je precies de goede websites te zien krijgt voor de leeftijd van je kind.
 • Installeer Cinekid Applab, AppLab biedt een gratis selectie van apps die per leeftijd beoordeeld zijn, en dus geschikt zijn voor jouw kind.

Tips voor het mediagebruik van peuters

 1. Zorg voor een voorspelbare structuur in het gebruik van tv, computer en tablet: gebruik voor alles zoveel mogelijk vaste momenten. Dat voorkomt dat je kind gaat zeuren op andere momenten en niet meer wil stoppen.
 2. Leer een peuter bewust om te gaan met tv, computer en tablet. Bijvoorbeeld door de tv uit te doen als het programma afgelopen is.
 3. Laat je kind niet zomaar de televisie aanzetten om te kijken wat er is. Als je kind vraagt of de televisie aan mag, vraag dan altijd: “Wat wil je dan zien?”
 4. Geniet zoveel mogelijk samen van media en praat over alles wat jullie zien.
 5. Voorkom dat peuters meekijken met oudere kinderen. Er zijn onderzoeken die laten zien dat ze daardoor concentratieproblemen kunnen ontwikkelen.
 6. Zet de tv overdag uit als er niemand naar kijkt.
 7. Leg je peuter op de buik bij het spelen op de tablet. Hierdoor versterk je de rugspieren en ga je kromgroeien tegen.
 8. Gebruik voor het slapen gaan geen beeldschermen. Kinderen hebben dan voldoende rust nodig om slaperig te kunnen worden.

 

×
Waar ben je?