Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Spraakproblemen

Als ouder help je je kind automatisch bij de ontwikkeling van taal, maar misschien heb je het gevoel dat je peuter zich anders ontwikkelt dan andere peuters.

Problemen met praten

Het kan gebeuren dat een kind problemen heeft met praten zoals stotteren, slissen, of heel schor of hard praten. Dit hard praten kan bijvoorbeeld komen doordat een kind minder hoort.

Soms praat een kind bij andere mensen helemaal niet of alleen zachtjes. Dit kan bijvoorbeeld omdat het niet durft te praten.

Spraak stimuleren bij peuters

Je kunt de spraakontwikkeling van je kind stimuleren door spelletjes te doen die de motoriek van de mond stimuleren. Zoals:

  • een sirene van een brandweerauto nadoen;
  • klakken met je tong als een paard;
  • kaarsjes uitblazen;
  • hagelslag met je tongpunt oplikken;
  • je lippen aflikken;
  • blaas- en zuigspelletjes, zoals bellenblazen. Daarmee maak je de lippen, tong en het gehemelte sterk;
  • luisterspelletjes, waardoor je kind de klanken beter leert herkennen.

Zoek hulp bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)

Vind je dat de spraak van je kind zich anders of langzamer ontwikkelt dan die van vriendjes? Praat dan met het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) of de huisarts. Zij kunnen je kind doorverwijzen naar bijvoorbeeld een logopedist.

Je kunt het niveau van de taalontwikkeling testen op Kindentaal.nl. Deze testen zijn geschikt voor ouders van Nederlands opgevoede kinderen. Als de test aangeeft dat het niveau van je peuter laag is, bespreek de uitslag dan met het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).

Meertalig opvoeden

Ook als je zelf geen Nederlands spreekt, kan je kind naast de moedertaal prima Nederlands leren. Je kind meertalig opvoeden hoeft geen probleem te zijn.

×
Waar ben je?