Logo Stichting Opvoeden.nl

Peuter

Stress bij peuters

Stress is eigenlijk een vorm van positieve of negatieve spanning. Ook je peuter kan gestrest zijn. Peuters kunnen op verschillende manieren reageren op stress, bijvoorbeeld door:

  • te gaan huilen;
  • zich angstig terug te trekken;
  • zich heel agressief te gedragen.

Drukke thuissituatie

Heb jij het als ouder heel druk? Zijn er meerdere kinderen in het gezin? Daar kan je peuter stress van krijgen. Kinderen gaan al jong naar kinderdagverblijven, oppasadressen of opvangmoeders. Dat hoeft natuurlijk geen probleem te zijn, maar je kind moet thuis al die dingen verwerken. Als dat niet kan, gaat het wel eens mis.

Ook bij bijzondere of moeilijke gebeurtenissen kan je peuter last krijgen van stress, bijvoorbeeld als opa of oma doodgaat, of als hij of zij voor het eerst naar de peuterspeelzaal gaat.

Rust

Als kinderen stress hebben, kunnen ze niet slapen. Hun hoofdje moet veel indrukken van de dag verwerken en ze hebben tijd nodig om tot rust te komen.

Stress verminderen

  • Geef je kind thuis genoeg aandacht en ruimte. Luister bijvoorbeeld naar alle verhalen of lees gezellig een verhaaltje voor.
  • Knuffel je kind veel, want knuffelen is goed tegen stress.
  • Zorg voor een rustige omgeving. Haal te veel en te druk speelgoed weg. Let ook op geluid, licht en temperatuur.
Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Deel deze informatie via social media

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. X