Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Overgevoelig voor voedsel

Bij een voedselallergie maakt het afweersysteem van je kind antistoffen aan tegen bepaalde eiwitten in het voedsel. Je kind krijgt een allergische reactie binnen een paar uur nadat het voedsel heeft gegeten waar het niet tegen kan. In zeldzame gevallen kan een levensbedreigende situatie ontstaan.

Voor welk voedsel kan je peuter allergisch zijn?

Voedselallergenen die de meeste overgevoeligheidsreacties veroorzaken zijn:

  • ei;
  • vis, schaaldieren en weekdieren;
  • noten en pinda’s;
  • soja;
  • melk.

Intolerantie

De klachten bij voedselallergie en voedselintolerantie lijken op elkaar, maar er zijn verschillen:

  • Voedselintolerantie heeft niets te maken met het afweersysteem van je kind.
  • Voorbeelden van stoffen die intolerantie kunnen veroorzaken zijn gluten en lactose.

Wat doe je bij een extreme allergische reactie?

Als je kind voor het eerst iets eet waar het allergisch voor is en je ziet dat het moeite krijgt met ademhalen, neem dan onmiddellijk contact op met de huisarts of ga direct naar de afdeling Spoedeisende Hulp van het dichtstbijzijnde ziekenhuis.

×
Waar ben je?