Logo Stichting Opvoeden.nl

Peuter

O-benen en X-benen

  • Bij O-benen is de afstand tussen de knieën groter dan de afstand tussen de enkels.
  • Bij X-benen is de afstand tussen de knieën kleiner dan de afstand tussen de enkels.

In de groei

Kinderen die net gaan staan (rond 1 tot 1,5 jaar), hebben al snel O-benen. Rond het tweede jaar gaat dit over in X-benen. De mate van X-stand neemt dan in enkele jaren toe. Als je kind 5 tot 7 jaar is, neemt de X-stand weer langzaam af. De voetjes knikken wat naar binnen en lijken plat.

Wat kun je doen aan O-benen en X-benen?

Als je kind geen klachten heeft bij het lopen, hoeft er niets aan gedaan te worden. Goede schoenen en voldoende beweging kunnen helpen. Aan het einde van de groei zijn de benen dan vrijwel recht geworden. De knieën raken elkaar niet en de enkels raken elkaar ook niet.

Wanneer is de stand van de benen abnormaal?

Als de O- of X-stand van de benen asymmetrisch is, kun je dat door de huisarts laten bekijken. Bij asymmetrie heeft één been een duidelijker O- of X-stand dan het andere been.

Wanneer O- of X-benen symmetrisch zijn, is het moeilijk aan te geven of de stand echt abnormaal is. Als je kind klachten heeft aan de knieën of benen, is het verstandig naar de huisarts te gaan.

O-benen en de Engelse ziekte

Als O-benen bij je kind na het tweede jaar blijven bestaan, kan er sprake zijn van de Engelse ziekte (rachitis). Dit wordt veroorzaakt door een tekort aan vitamine D. Je kind krijgt niet voldoende vitamine D binnen of de opname van vitamine D in het lichaam is onvoldoende. Het is dan verstandig naar de huisarts te gaan.

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Deel deze informatie via social media

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. X