Logo Stichting Opvoeden.nl

Peuter

Kwijlen

De eerste twee levensjaren kwijlen bijna alle kinderen. Dat wil zeggen dat er speeksel uit hun mond loopt.

Waardoor kwijlt je peuter?

Als je kind tanden krijgt, kan dat de oorzaak zijn van het kwijlen. Door de doorkomende tanden en kiezen gaan kinderen meer speeksel aanmaken. Dit is normaal en het kwijlen verdwijnt later weer. Verder kwijlen kinderen meestal meer als ze nieuwe dingen leren, zoals los lopen of blokjes stapelen. Daarnaast kunnen kinderen meer kwijlen wanneer ze verkouden zijn of als de amandelen te groot zijn en ze daardoor niet makkelijk door de neus kunnen ademen. Hun mond staat dan vaak open en ze kunnen het speeksel minder makkelijk wegslikken.
Het openstaan van de mond blijft soms als gewoonte bestaan, ook als de verkoudheid over is of de amandelen weer zijn geslonken.

Wat kun je doen aan kwijlen?

Allereerst is het verstandig te kijken of het kwijlen door doorkomende tanden, een verkoudheid of vergrote amandelen ontstaat. Bij vergrote amandelen merk je niet alleen dat je kind niet goed door de neus kan ademen, maar soms ook dat het minder goed hoort, last heeft van de oren of ’s nachts snurkt. In dat geval is het verstandig met de jeugdarts of de huisarts te overleggen.

Oefeningen tegen kwijlen

Als het openstaan van de mond een gewoonte is geworden, kun je proberen met spelletjes de spieren rondom de mond sterker te maken, waardoor je kind de mond makkelijker gesloten kan houden. Dat kun je bijvoorbeeld doen door samen voor de spiegel allerlei dingen met je mond en tong te doen, zoals gapen en je lippen aflikken. Verder is het verstandig je kind op stevig voedsel te laten kauwen en met een rietje te laten drinken. Als je kind nog een fles of beker met speen gebruikt of veel de fopspeen in heeft, is het goed om dit af te gaan wennen.

Een jeugdarts, jeugdverpleegkundige of een logopedist kan je advies geven over oefeningen tegen kwijlen.

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Deel deze informatie via social media

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. X