Logo Stichting Opvoeden.nl

Peuter

Koorts bij peuters

Koorts geeft aan dat er iets mis is in het lichaam. De hogere temperatuur is een signaal dat er virussen of bacteriën in het lichaam zijn en door de hogere temperatuur kan het lichaam deze beter bestrijden.

Goed opletten bij koorts

Maak je niet meteen zorgen als je kind koorts heeft. Want bij een peuter kan de lichaamstemperatuur heel snel omhoog gaan. Let goed op het gedrag om te zien of er echt iets aan de hand is.

Wat kun je zelf doen als je peuter koorts heeft?

Drinken is belangrijk. Laat je kind genoeg drinken als het koorts heeft, ook als het geen zin heeft. Geef dan in ieder geval steeds een klein beetje. Zo voorkom je dat je kind uitdroogt. Zorg er ook voor dat je kind niet te warm is aangekleed. Kijk voor meer informatie op Thuisarts.nl.

Pas op voor uitdroging

Heeft je kind hoge koorts en diarree? Dan kan het nog sneller uitdrogen. Je kunt eventueel ORS geven. In ORS zitten speciale stoffen die je kind nodig heeft. Het is een mengsel van suikers en zouten dat je oplost in water. ORS koop je bij de apotheek of drogist.

Naar de huisarts?

Je kunt zelf het best inschatten of je met je kind naar de huisarts moet. Twijfel je? Bel dan altijd met je huisarts. Doe dat in ieder geval als je kind:

  • een lichaamstemperatuur heeft die hoger is dan 39 graden, overgeeft en diarree heeft;
  • of langer dan 72 uur koorts heeft of opnieuw oplopende koorts na een aantal koortsvrije dagen;
  • of ernstig ziek is;
  • of snel achteruit gaat;
  • of suf is;
  • of ontroostbaar huilt;
  • of tijdens koorts huiduitslag of een veranderde huidskleur krijgt;
  • of anders gaat ademhalen, kreunt, periodes van ademstilstand heeft;
  • of vlekjes heeft die niet weg te drukken zijn met een glas.

Koortsstuip

Het kan zijn dat je kind een koortsstuip krijg. Een koortsstuip ziet er vervelend uit. Je kunt er behoorlijk van schrikken, maar het is meestal niet gevaarlijk.

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Deel deze informatie via social media

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. X