Logo Stichting Opvoeden.nl

Peuter

Buikpijn

Buikpijn is vervelend. Kinderen kunnen er echt last van hebben. Soms is het zo erg dat ze niet naar de opvang of oppas kunnen.

Wat is er aan de hand?

Als je peuter buikpijn heeft, kun je je als ouder zorgen maken en bang zijn dat er iets ergs aan de hand is. Meestal is dat niet zo. Bij peuters voelt ieder ongemak vaak aan als buikpijn. Kinderen kunnen buikpijn krijgen door spanningen, veranderingen, of onrust op de peuterspeelzaal of in het gezin. Bespreek dit met je kind en probeer die problemen op te lossen.

Peuters kunnen ook buikpijn krijgen door iets wat ze gegeten hebben, of door een lichamelijke oorzaak.

Waar kun je op letten als je peuter buikpijn heeft?

  • Waar zit de pijn? Echte spanningsbuikpijn zit vaak rond de navel. Hoe verder de pijn van de navel af zit, hoe groter de kans dat er een lichamelijke reden voor is.
  • Welke klachten heeft je kind precies? Heeft het ook koorts, diarree, verstopping of bloed of slijm bij de poep? Dan zit er waarschijnlijk een lichamelijke reden achter.
  • Wanneer en hoe vaak heeft je kind buikpijn? Is dat niet vaker dan één keer per maand, dan hoef je je niet meteen zorgen te maken.
  • Kan je kind door de pijn niets (leuks) meer doen? Ga dan naar je huisarts.
Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Deel deze informatie via social media

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. X