Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Bloedneus

Het komt natuurlijk wel eens voor dat je peuter een bloedneus heeft. De bekendste oorzaak is neuspeuteren, maar het kan ook zijn dat je kind gevallen is of met een ander kind gestoeid heeft. Als je peuter regelmatig bloedneuzen heeft, komt het makkelijker terug.

Neuspeuteren

Bijna alle kinderen peuteren wel eens in hun neus. Leer je peuter voorzichtig snuiten in een zakdoek, want ook te hard snuiten kan een bloedneus veroorzaken. Als je kind toch een enthousiast neuspeuteraar is, zorg er dan voor dat de nagels regelmatig geknipt worden zodat ze niet te lang en te scherp zijn.

Infecties en ontstekingen

Een bloedneus kan ontstaan door een wondje of een kleine ontsteking. Wanneer je peuter een te droog neusslijmvlies heeft, kan de neus van binnen makkelijk beschadigen en kan het kind een bloedneus krijgen. Dat kan ook zomaar vanuit het niets gebeuren.

Wat kun je doen aan een bloedneus bij je peuter?

Een bloedneus moet na enkele minuten vanzelf overgaan. Het beste is om de neus bij de neusvleugels dicht te knijpen. Laat je kind zitten en het hoofd licht voorover houden.

Als een bloedneus echt veel langer aanhoudt, of als je kind regelmatig een bloedneus heeft, kun je het best langs de huisarts gaan. Ook wanneer je kind bijvoorbeeld zelf iets in de neus heeft gestopt, zoals een knikker of een gummetje, moet dat er natuurlijk wel even uitgehaald worden!

Kijk ook eens bij:

×
Waar ben je?