Je relatie goed houden als je kinderen hebt

Als je een kind krijgt, heeft dat invloed op de relatie met je partner. Je bent naast partners nu ook allebei ouders. Dat is soms wennen. Samen moeten jullie ervoor zorgen dat jullie relatie goed blijft. Dat is goed voor jezelf, en voor jullie kind. Maar hoe pak je dat aan?

De invloed van je relatie op je kind

Als je nog geen kinderen hebt, kun je je als partners volledig op elkaar richten. Als je een kind krijgt, verandert dat. Vooral in de beginperiode ben je als ouder helemaal gericht op jullie kind. Dat is normaal, omdat je kind compleet afhankelijk is van jullie zorg en aandacht. Dit verandert weer naarmate je kind ouder wordt. Je kind wordt namelijk langzaamaan steeds zelfstandiger.

Uiteindelijk is het wel belangrijk om weer aandacht te krijgen voor je relatie. Een goede relatie heeft namelijk invloed op hoe jullie je als ouders voelen. Als je relatie in evenwicht is, heeft dat een positieve invloed op het ouderschap. Jullie relatie heeft dus ook invloed op de ontwikkeling van jullie kind. En op hoe het kind zich voelt. Daarnaast zorgt een goede relatie ervoor dat het kind vertrouwen krijgt in de mensen om zich heen. En dat het weinig stress heeft. 

Tips om aandacht te houden voor je relatie

Maak tijd voor elkaar

Het is fijn als jullie af en toe samen tijd hebben om te praten over dagelijkse dingen. Bijvoorbeeld wat je die dag hebt meegemaakt, hoe het op je werk gaat, en wat je bezighoudt. Dat kunnen korte momenten zijn, zoals samen een kopje koffie drinken. Probeer ook af en toe er samen op uit te gaan. Vraag je familielid, buurjongen of een goede vriendin om op te passen. Of vertrouw erop dat je kinderen alleen thuis kunnen blijven als ze wat ouder zijn. Zet deze momenten in je agenda en houd ze vrij. Niet alleen als je een baby of peuter hebt, maar ook als je een puber hebt.

Praat met elkaar over ouderschap

Ga samen in gesprek over hoe je het ouderschap en de opvoeding van je kind voor je ziet. Start hiermee tijdens de zwangerschap en blijf dit doen als je kind opgroeit. Kun je het niet eens worden over bepaalde regels, zoek dan een middenweg. Of laat de een de regels bepalen over het ene onderwerp, en de ander over het andere onderwerp. Probeer zulke gesprekken te voeren op momenten dat je kind er niet bij is.

Laat zien dat je elkaar waardeert

Het is als partners belangrijk om te laten zien dat je de ander waardeert. Vooral in de drukke beginjaren, als je weinig slaapt en jullie nog erg moeten wennen aan het ouderschap. Laat je waardering blijken over kleine en grote dingen: een opgevouwen was, de manier waarop de ander liedjes zingt voor jullie kind, de outfit waarin je partner naar het werk vertrekt.

Doe met je kind waar je goed in bent

Als ouders hebben jullie een eigen rol in de verzorging en opvoeding van jullie kind. Probeer daarbij rekening te houden met jullie kwaliteiten. De een vindt het leuk om voor te lezen, de ander stoeit liever met jullie kind. De een blijft rustig en geduldig als jullie kind verdrietig of boos is, de ander is goed in helpen met huiswerk.

Wat als je relatie niet goed zit?

Er kunnen periodes zijn dat het even niet zo goed gaat tussen jou en je partner. Bijvoorbeeld door slaapgebrek, onzekerheid over of je het goed doet als ouder, spanning op je werk of stress door geldzorgen. Dat is normaal en hoort bij het leven. Misschien ben je gewend om je terug te trekken als het niet goed gaat. Maar juist dan is het belangrijk om extra tijd te nemen voor elkaar. En zoek ook steun in jouw omgeving als dat mogelijk is. Wacht er niet mee; juist als het even niet goed gaat, kun je een luisterend oor goed gebruiken.

Als je besluit uit elkaar te gaan

Als jij en je partner uit elkaar gaan, blijven jullie nog steeds de ouders van jullie kind. Lees hoe je hiermee omgaat op onze pagina's over scheiding.

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders