Logo Stichting Opvoeden.nl

Ouderschap

Psychische en verslavingsproblemen

Je wilt als ouder het beste voor je kind, maar als je psychische of verslavingsproblemen hebt, valt opvoeden soms niet mee.

Ouders met psychische of verslavingsproblemen

Voor een kind is het niet gemakkelijk om op te groeien met een ouder die psychische problemen heeft of verslaafd is. Het is bekend dat kinderen van ouders met psychische of verslavingsproblemen zelf ook vaak problemen krijgen zoals gedragsproblemen en psychische problemen. Het goede nieuws is dat je daar als ouder iets aan kunt doen.

Als het belang van je kind vooropstaat, is het belangrijk dat je zorgt dat je goede hulp krijgt.

Volg een online opvoedcursus

Als je zelf last hebt van een psychisch probleem of een verslaving, of als je partner daar last van heeft, is het mogelijk een online opvoedcursus te volgen op KopOpOuders.nl. Daar kun je ook informatie en advies krijgen en met andere ouders praten op het forum. Of zoek hulp via de huisarts of het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).

Lotgenotengroepen voor kinderen

Je kind kan ook naar een eigen KOPP- of KVO-groep. Dit zijn groepen met kinderen die ouders hebben met psychische of verslavingsproblemen. Vraag je huisarts of het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) naar informatie over een groep bij jou in de buurt.

Tijdens deze bijeenkomsten ontmoeten kinderen elkaar en kunnen ze hun ervaringen delen. Zo leren ze de situatie beter te begrijpen. Daarnaast wordt er natuurlijk ook aandacht besteed aan het oplossen van de problemen die ontstaan zijn door de situatie thuis. Op Survivalkid.nl komt je kind in contact met andere kinderen uit de regio die dezelfde ervaringen hebben.

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Deel deze informatie via social media

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. X