Logo

Puber

Motoriek

Laatst gewijzigd op:

In het begin van de puberteit groeit je kind hard. Deze groeispurt heeft ook gevolgen voor de motoriek.

Onhandige motoriek en slungelig bewegen

Pubers kunnen zich een tijdje wat onhandig en slungelig bewegen. Het lijkt wel of hun bewegingen niet meer zo gecontroleerd zijn als ervoor en dat klopt ook. Hun hersenen moeten zich aanpassen aan de langer geworden armen en benen. De aansturing van de spieren in die langere armen en benen gaat niet meteen helemaal goed.

Het lichaam verandert

Het lichaam van je kind verandert natuurlijk nogal in de puberteit. Veel pubers moeten erg wennen aan deze veranderingen. Soms schamen ze zich voor bepaalde kenmerken die zij al wel hebben en anderen nog niet (of andersom). Dit en hoe goed ze in hun vel zitten kan gevolgen hebben voor de manier waarop ze zich bewegen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld gebogen of met neerhangende schouders gaan lopen.

Bewegen loont

Het spreekt vanzelf dat bewegen belangrijk blijft, ook voor jongeren. Op de fiets naar school is beter dan met de scooter. Het is bovendien fijn voor pubers om naast hun schoolwerk nog een sport te hebben als uitlaatklep. Zo kunnen ze hun energie kwijt en het verlaagt de kans op overgewicht. Regelmatig sporten helpt ook in emotioneel in balans blijven en om psychische klachten, zoals depressiviteit en angstgevoelens te verminderen. Bovendien is sporten en bewegen ontspannend en vaak goed voor de sociale contacten, wat fijn is in een onrustige fase als de puberteit.

Deel deze informatie via social media