Maak jij je zorgen over geweld en seks in (online) media? (6 - 16 jaar)

Zorgen om geweld en seks in de media is van alle tijden. Dat wil niet zeggen dat we het er maar bij moeten laten. Integendeel! Vroeger waren het tv-programma’s en films waar ouders zich druk over maakten, of zelfs popsongs en muziekvideo’s. Nu zijn het vloggers met hun overdreven gedrag en grof taalgebruik. En online films met extreme beelden, zoals onthoofdingen en dodelijke ongelukken.

Kinderen en jongeren hebben hun eigen cultuur, ook online

Natuurlijk vinden jongeren het vervelend als ouders zeuren over wat ze in de media allemaal zien. En ouders vinden het vervelend dat jongeren juist die dingen opzoeken waar zij moeite mee hebben. Zie hier: het generatieprobleem! Anders gezegd: het hoort er ook gewoon bij dat jongeren hun eigen cultuur hebben, die ze laten zien in kleding, taalgebruik en muziekkeuzes. Maar ook in hun mediagebruik: games die ouders niet kennen, maar denk ook aan de vloggers waar volwassenen vaak ‘niets aan’ vinden.

De invloed van vloggers

Over de invloed van vloggers op kinderen en tieners is nog geen onderzoek gedaan. Toch kunnen we met ons gezonde verstand wel bedenken dat we met kinderen moeten praten over de vlogcultuur. Het lijkt erop dat tieners door sommige vloggers worden uitgedaagd om gekke dingen te doen en die te filmen.

Soms zijn ze die dingen gewoon grappig, maar soms doen ze ook gevaarlijke of strafbare dingen. En ook al zien jongeren die vloggers als rolmodellen, hun nieuwe helden, het is niet de bedoeling dat ze alles nadoen. Erover praten is belangrijk, zodat kinderen hun eigen grenzen kunnen bepalen en zich niet zo gemakkelijk laten beïnvloeden.

Moet je als ouder letten op geweld en seks in (online) media?

Natuurlijk is het verstandig om te letten op geweld en seks in de media. Gebruik Kijkwijzer voor tv en Pegi voor games. Alles voor 16+ (films, tv) en 18+ (games) is niet geschikt voor kinderen en jonge tieners.

Praat met je kind over grof taalgebruik in de vlogs die het kijkt  en in games die het online speelt met anderen. Bespreek schokkende beelden die ze via social media tegen kunnen komen. Daar is geen Kijkwijzer voor, dus daar moet je als ouder zelf op letten. Maar vertrouw ook op je kind: als je zoon of dochter goed opgevoed is, en zich normaal ontwikkelt, zal het effect van al die seks en dat grove taalgebruik en geweld wel meevallen.

Tot slot een paar praktische tips

  1. Mediaopvoeding is voor een groot deel ook seksuele opvoeding. Praat met je kind over wat het allemaal ziet en meemaakt, ook al denk jou kind ‘daar nog niet aan toe is’. Kinderen zien meer dan je denkt. Gemiddeld is een kind 10 jaar als hij of zij voor het eerst internetporno ziet. Steek je kop dus niet in het zand, maar word ook niet boos!
  2. Als jij het gevoel krijgt dat kijken naar geweld of games met geweld een slechte invloed op jouw kind of puber heeft, beperk het dan. Volg je gevoel en voed op vanuit je eigen waarden. Dat is veel beter dan alles maar toestaan omdat je bang bent om grenzen te stellen.

Meer weten over de invloed van (online) media

  • Wil je meer weten over vloggers en hun invloed op jongeren? Volg dan de blogserie van Bureau Jeugd en Media.
  • Hier lees je meer over geweld en games en hier lees je waarom gewelddadige games ook een positieve functie hebben.
  • Op Opvoeden.nl kun je nog meer lezen over internet en seks.
  • Benieuwd naar andere artikelen zoals deze? Bekijk hier het overzicht.

Heb je nog vragen over dit onderwerp? Stel ze via Mediaopvoeding.nl of via de Facebookpagina van Mediaopvoeding.nl.

Hoe kun je je kind verstandig om laten gaan met gamen, internetten, lezen en tv-kijken? Met het project Conversatiestarters willen we ouders en opvoeders laten nadenken over de rol van media in hun gezin, hun mediaopvoeding en hen stimuleren hierover in gesprek te gaan. Met hun partner, familie, vrienden en andere ouders op opvang of school. Meer over dit project lees je op Stichtingopvoeden.nl.

Benieuwd wat experts adviseren?

×
Waar ben je?