Weet jij wat jouw kind leuk vindt online? (6 – 16 jaar)

Weet jij eigenlijk wat je kind doet op internet? Er zijn best veel ouders die daar geen idee van hebben. Hun kind vermaakt zich daar zelf wel, en als het tijd is om te eten, vragen ze het kind ermee te stoppen.

Interesse tonen in de online wereld van je kind

Jongeren die vertellen dat ze thuis van hun ouders alles mochten online, waren daar niet altijd blij mee. Eigenlijk hoor je ze zeggen dat ze vinden dat hun ouders niet geïnteresseerd waren in wat zij online deden en wat ze daar leuk aan vonden. Als je kind bent, kan dat een eenzaam gevoel geven. Dus ook al vertrouw jij je kind en geloof je wel dat het allemaal goed gaat, toch is het belangrijk om te laten zien dat je interesse hebt. Ook in hun online wereld, want die hoort er voor hen gewoon bij.

Je kunt natuurlijk software installeren die precies nagaat wat je kind allemaal doet online, maar je kunt het ook gewoon vragen. En wat blijkt dan? Als je echt geïnteresseerd bent, en niet alleen controleert, dan willen kinderen en ook tieners graag vertellen wat ze online doen en wat daar zo leuk aan is.

Zo praat je met je zoon of dochter over online interesses

  1. Kijk eens naar dit filmpje op Youtube.nl. Hierin vertellen jongeren over hoe het bij hen thuis ging. Zij gingen steeds meer gamen en kwamen daardoor in de problemen. Probeer te voelen wat zij voelden, toen hun ouders zich niet interesseerden voor waar ze mee bezig waren onlinel.
  2. Op Mediaopvoeding.nl vind je achtergrondinformatie per leeftijd. Ontdek wat kinderen van een bepaalde leeftijd - bijvoorbeeld 7 t/m 9 jaar - doen en leuk vinden online.
  3. Heb je moeite met het voeren van een gesprek met je puber? Op Ouders.nl vind je informatie over het boek Focus! van Justine Pardoen. In dit boek geeft zij tips over hoe je met je zoon of dochter praat over internet en welke vragen je kunt stellen om je kind te laten nadenken over zijn eigen online ervaringen.
  4. Heb je geen idee wat kinderen allemaal doen online, welke apps en sites populair zijn? Vraag het eens aan andere ouders! Gewoon op het schoolplein of op het forum van Ouders.nl.
  5. Praat met je kind of puber over zijn of haar online ervaringen. Vraag bijvoorbeeld: ‘Hé, heb jij nog wat leuks ontdekt online? Stuur me eens een link?’ Of: ‘Kun jij me eens iets van Facebook/Instagram/Snapchat uitleggen?’ Of: ‘Wil je het mij eens laten zien?’ En als je zelf iets leuks ontdekt, laat je kind dan ook eens meekijken.

Meer weten?

  • Wat zijn geschikte media voor kinderen en pubers? Kijk bij de ontwikkelingskenmerken op Mediaopvoeding.nl. Hier vind je bijvoorbeeld meer informatie over kinderen van 10 - 12 jaar.
  • Kinderen kijken ook graag naar YouTube. Bijvoorbeeld naar vlogs. Lees meer over vlogs op Opvoeden.nl.
  • Er zijn veel soorten games die op een computer, tablet of op een mobieltje kunnen worden gespeeld. Wat zijn de meest populaire games? En wat zijn de verschillen tussen jongen en meisjes? Op Vnn.nl lees je hier meer over.
  • De Monitor Jeugd en Media op Kennisnet.nl geeft antwoord op de vraag: 'Hoe gebruiken tieners digitale media voor leren en ontdekken?'
  • Heb je nog vragen over dit onderwerp? Stel ze via Mediaopvoeding.nl of via de Facebookpagina.

Benieuwd naar andere artikelen zoals deze? Bekijk hier het overzicht.

Hoe kun je je kind verstandig om laten gaan met gamen, internetten, lezen en tv-kijken? Met het project Conversatiestarters willen we ouders en opvoeders laten nadenken over de rol van media in hun gezin, hun mediaopvoeding en hen stimuleren hierover in gesprek te gaan. Met hun partner, familie, vrienden en andere ouders op opvang of school. Meer over dit project lees je op Stichtingopvoeden.nl.

Benieuwd wat experts adviseren?

×
Waar ben je?