Wat leren kinderen en tieners van al dat gamen? (6 - 16 jaar)

Veel ouders maken zich zorgen over de schadelijke gevolgen van gamen. Daar is ook al veel over geschreven. Maar leren kinderen er ook nog wat van? Wat een gamer leert door veel te gamen, is goed onderzocht. Hier staat het op een rijtje:

 • oog-handcoördinatie;
 • doorzettingsvermogen
 • snel reageren;
 • geduld;
 • problemen oplossen;
 • samenwerken;
 • Engels;
 • ruimtelijk inzicht;
 • creativiteit.

Dat is nogal wat! Soms blijkt dat gamers echt in het voordeel zijn. Zo zijn chirurgen die veel gegamed hebben, handiger in het op afstand opereren (via een beeldscherm). Maar ook in het verkeer zien gamers sneller wanneer er gevaar dreigt. Als je een puber ziet gamen, kun je eigenlijk al helemaal niet meer volgen wat hij doet, zo snel gaat het. Het op veel dingen tegelijkertijd letten en snel reageren, is een tweede natuur geworden.

Kunnen ze niet beter educatieve games spelen?

Veel games worden aangeprezen als ‘educatief’. Het is niet precies duidelijk wat dat betekent. Het zou moeten betekenen dat ze er dingen van leren die ze ook op school leren (rekenen, taal, aardrijkskunde enzovoorts). Misschien vinden wij het gamen minder erg als ze een educatieve game spelen. Maar dan is de vraag: waarom zouden ze thuis niet gewoon ‘leuke’ games kunnen spelen in plaats van ‘leerzame’? Zeker als ze van het leuke gamen ook al zoveel leren!

Chatten en grof taalgebruik

Veel games hebben een chatfunctie voor als je samen speelt. Jongeren gebruiken meestal aparte software om tijdens het gamen met elkaar te kunnen praten. Vaak is het taalgebruik onder gamers erg grof. Kinderen of jongeren zullen elkaar ook niet zo snel corrigeren. Praat daar eens over: gaat jouw kind daarin mee? Heeft hij of zij er last van?

Tips

 1. Er is een TED-talk waarin hersenonderzoeker Daphne Bavelier vertelt over wat gamen met de hersens doet en waarom dat helemaal zo slecht nog niet is. Ze laat ook zien hoe ze dat onderzoeken. Bekijk hier de TED-talk.
 2. Weet je niets van gamen? Dat geeft niks. Na het lezen van deze gids kan iedere ouder het gesprek over gamen voeren met zijn kind, afspraken maken en ondersteuning geven wanneer dat nodig is. Download de gratis gids voor ouders over gamen, gemaakt in Vlaanderen.
 3. Natuurlijk maakt elke ouder zich wel eens zorgen over het gamegedrag van zijn kind of puber. Ons advies? Kijk eens mee terwijl je zoon of dochter gamet. En investeer in de relatie door te praten over de games die ze spelen en wat daar zo leuk aan is.

Meer weten?

 • Is het spelen van gewelddadige games schadelijk? Lees hier meer over op Opvoeden.nl
 •  Op game consoles en spelcomputers zoals de X-box en Playstation, zitten ook veilige instellingen (ouderlijk toezicht). Hier lees je hoe je dat instelt.
 • Zoek via Kijkwijzer.nl naar de classificatie van games (ook wel Pegi genoemd, zie Pegi.info).
 • Benieuwd naar andere artikelen zoals deze? Bekijk hier het overzicht.

Heb je zelf een vraag over gamen? Stel deze dan via Mediaopvoeding.nl of via de Facebookpagina van Mediaopvoeding.nl.

Hoe kun je je kind verstandig om laten gaan met gamen, internetten, lezen en tv-kijken? Met het project Conversatiestarters willen we ouders en opvoeders laten nadenken over de rol van media in hun gezin, hun mediaopvoeding en hen stimuleren hierover in gesprek te gaan. Met hun partner, familie, vrienden en andere ouders op opvang of school. Meer over dit project lees je op Stichtingopvoeden.nl.

Benieuwd wat experts adviseren?

×
Waar ben je?