Logo Stichting Opvoeden.nl

Wat leren jonge kinderen van apps? (0-6 jaar)

Apps voor jonge kinderen zijn leerzaam als je als ouder samen met je kind speelt. Want echt spelen, dat kunnen jonge kinderen nog niet. Niet alleen, en ook niet met andere kinderen. Dat leren ze later pas.

Samen kijken en samen praten

Blijf er altijd bij als jouw kind gebruik maakt van media. Praat over wat jullie zien. Of dat nu tv-kijken is, een boek lezen of spelen met een app. Alleen dan hebben jonge kinderen er wat aan. Onder de 2 jaar zijn media niet leerzaam voor kinderen. Het is eigenlijk zonde van de tijd, want die tijd kun je gebruiken om andere ervaringen op te doen. Tot 2 jaar gaat het dus vooral om de gezelligheid om samen bezig te zijn. Jullie hebben contact en gebruiken daarbij taal. Of je nu buiten loopt, samen eet of zingt, of samen met een boek of een tablet bezig bent: gebruik zoveel mogelijk taal en maak oogcontact.

Wanneer zijn apps leerzaam?

Oudere peuters en kleuters (van 2 tot 6 jaar) praten graag zelf over wat ze zien, horen en doen. Zo verwerken ze beter wat ze meemaken. Op deze leeftijd kun je dus steeds meer vragen stellen die jouw kind zelf kan beantwoorden. Samen van media genieten kan dan heel leerzaam zijn. Doordat je vertelt wat je ziet en hoort leert je kind steeds meer woorden. Als je praat over wat figuren meemaken en hoe ze zich voelen, leert je kind emoties te herkennen en daarmee om te gaan. Zo leert het om zich te verplaatsen in iemand anders. Ook leert je kind kijken, luisteren, hoe een verhaal is opgebouwd, hoe je een opdracht uitvoert en hoe je door een app heen gaat.

Waar let je op bij het kiezen van apps?

  1. Gebruik alleen apps die speciaal voor jonge kinderen gemaakt zijn. Dit zijn langzame apps zonder harde geluiden.
  2. Kies apps waarin ze figuren herkennen van televisie of prentenboeken: die herkenning is fijn voor jonge kinderen (denk aan Dribbel, Bumba, Nijntje, Hopla, Teletubbies, Dikkie Dik, Het Zandkasteel en Dora).
  3. Goede apps vind je door naar app-besprekingen te zoeken. Zoek op ‘bespreking kinderapps’. En bijvoorbeeld hier:
  1. Maak je tablet geschikt voor jonge kinderen, door goed gebruik te maken van de instellingen. Op Tabletsmagazine.nl lees je hoe je dat doet.

Informatie over apps en kinderen

  • De Consumentenbond schreef over tablets en apps voor jonge kinderen. Welke apps zijn geschikt voor peuters en kleuters. En hoe maak je je tablet ‘kinderproof’? Je leest het op Consumentenbond.nl.
  • Wat zijn de beste kinderapps (4+) van 2015? Op Iculture.nl vind je de top 8.
  • Begin april vinden elk jaar de Media Ukkie Dagen plaats. Kijk op de site voor tips en links. Ook is er een agenda met activiteiten. Kijk wat er bij jou in de buurt te doen is op Mediaukkies.nl.
  • Op Opvoeden.nl vind je informatie over mediaopvoeding per leeftijd ingedeeld: baby, peuter, basisschoolkind en puber.
  • Benieuwd naar andere artikelen zoals deze? Bekijk hier het overzicht.

Heb je vragen? Stel ze via Mediaopvoeding.nl of via de Facebookpagina Facebook.com/mediaopvoeding.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. X