16+ games en films: wat doe je als het bij vrienden thuis wel mag? (6 - 16 jaar)

Soms vragen ouders wel eens: “Als mijn kind een 16+ game wel bij een vriendje speelt, wat heeft het dan voor zin om het hier thuis te verbieden? Want dat vriendje mag het blijkbaar wel…”

Grenzen geven veiligheid

Een kind dat niet weet wat van zijn ouders wel en niet mag, voelt zich niet veilig. Dat is belangrijk om te weten. Want het betekent dus dat jij jouw kind grenzen moeten geven. Zo leert hij wat wel en niet gepast is in welke situatie.

Een belangrijke grens voor het gebruik van media is de leeftijd waarvoor iets wel of niet geschikt is (Kijkwijzer.nl en Pegi.info). Maar het is ook belangrijk wat jullie als ouders zelf daarvan vinden. Zo kun je als ouder problemen hebben met het grove taalgebruik dat veel vloggers gebruiken in hun YouTube-filmpjes. Of je wilt bijvoorbeeld niet dat je kind naar bepaalde tv-programma’s kijk, ook al zegt Kijkwijzer dat ze niet schadelijk zijn. Of media geschikt zijn voor jouw kind, dat bepaal jij zelf! Lees hier mee over op Opvoeden.nl

Je kunt iets verbieden, maar verbieden werkt niet altijd!

Je kunt dus thuis iets verbieden. Dat doen heel veel ouders en dat is heel normaal. Jij mag bepalen waar je kind naar kijkt. En hoe jonger je kind, hoe gemakkelijker dat is.

Maar als kinderen bij vriendjes gaan spelen, en als ze naar de middelbare school gaan, wordt het steeds moeilijker om nog te bepalen wat ze zien of welke game ze spelen. Je hebt er minder zicht op en op een gegeven moment kunnen ze het helemaal zelf bepalen. Omdat ze het zelf kunnen betalen bijvoorbeeld. Dan kopen ze gewoon zelf een game of gaan ze naar de bioscoop.

Wat doe je dan als ze ergens anders iets kijken of spelen wat ze thuis niet mogen? Je zou natuurlijk met andere ouders kunnen praten. Geef aan wat bij jou thuis de regels zijn als hij/zij ergens anders gaat spelen. Als daar games zijn waar 16+ of 18+ op staat (bijvoorbeeld van een oudere broer of zus) dan mag je zeggen dat je niet wilt dat jouw kind dat speelt. Zeg het één keer, en vertrouw dat ouders het respecteren. Werkt dat niet, dan kun je alsnog besluiten om je kind daar niet meer te laten spelen.

Boven de 16 mag je kind alles zien

Onder de 16 heb je nog iets te zeggen, en de wet helpt je daar ook bij. Kinderen onder de 16 mogen niet in de bioscoop naar een film voor 16 jaar en ouder. Maar als ze 17 zijn, mogen ze eigenlijk alles zien en zelf kopen. De wet helpt je dan niet meer. En dat is eigenlijk maar goed ook: kinderen van 17 jaar hoef je niet meer zo te beschermen. Ze zijn dan inmiddels in staat om zelf een oordeel te kunnen vellen. Ze weten het verschil tussen goed en fout en moeten zelf de kans krijgen hun oordeelsvorming vrij te ontwikkelen. Als het goed is, heeft hun opvoeding daar een goede basis voor gelegd.

Nog een paar tips

  1. Houd je thuis aan Kijkwijzer en Pegi. Maar wees niet bang dat het schadelijk is, als je zoon of dochter eens iets ziet wat niet voor zijn of haar ogen is bestemd. De normen, waarden en grenzen die je jouw kind meegeeft, zorgen al dat je kind met een bepaald ‘filter’ naar dingen kijkt.
  2. Reageer niet boos of met een straf. Het is belangrijker dat je kind met jou kan praten over wat hij heeft gezien. Praat met andere ouders over wat jij wilt voor je kind als het om media gaat. Maar accepteer het wel als anderen het niet met jou eens zijn of zaken anders aanpakken. Ook dat is goed voor jouw kind om te zien: er zijn zoveel verschillende soorten gezinnen en iedereen voedt op zijn eigen manier op.
  3. Voor zorgenkinderen is het een ander verhaal. Dan is het helemaal niet gek als je veel langer en strikter fungeert als poortwachter: praat zo open mogelijk met anderen opvoeders over het omgaan met media. Dat voorkomt frustratie en problemen.

Meer weten?

  • Lees op Ouders.nl hoe andere ouders omgaan met de frustratie dat hun kind ergens anders een 18+ game gespeeld heeft.
  • Op Opvoeden.nl vind je nog meer informatie over de mediaopvoeding van kinderen. De informatie is per leeftijdscategorie ingedeeld; voor baby’s, peuters, basisschoolkinderen en pubers. Zie bijvoorbeeld deze pagina over geschikte media voor je kind op Opvoeden.nl.
  • Voor informatie over Kijkwijzer en Pegi, zie Kijkwijzer.nl en Pegi.info.
  • Heb je nog vragen over dit onderwerp? Stel ze via Mediaopvoeding.nl of via de Facebookpagina.

Benieuwd naar andere artikelen zoals deze? Bekijk hier het overzicht.

Hoe kun je je kind verstandig om laten gaan met gamen, internetten, lezen en tv-kijken? Met het project Conversatiestarters willen we ouders en opvoeders laten nadenken over de rol van media in hun gezin, hun mediaopvoeding en hen stimuleren hierover in gesprek te gaan. Met hun partner, familie, vrienden en andere ouders op opvang of school. Meer over dit project lees je op Stichtingopvoeden.nl.

Benieuwd wat experts adviseren?

×
Waar ben je?