Welke invloed hebben social media op het zelfbeeld van tieners? (10 - 16 jaar)

Uit onderzoek blijkt dat social media het zelfbeeld van jongeren kunnen beïnvloeden. Jongeren die veel actief zijn op sociale media, zijn meer met hun uiterlijk bezig. De aandacht en complimentjes die ze krijgen, draagt bij aan hun zelfvertrouwen. Vaak is dat positief, maar dat is niet altijd het geval.

Wat laat je van jezelf zien?

Het uiterlijk is natuurlijk heel belangrijk op sociale media, omdat dat nu eenmaal is hoe je je presenteert. Online ben je wat je van jezelf kunt laten zien. Letterlijk: in beeld. En zo kunnen jongeren elkaar ook beoordelen: door te reageren op uiterlijke dingen. Mooie make-up krijgt een like. Een mooie selfie krijgt een hartje. Foto’s waarin je laat zien hoe gezellig je het hebt met vrienden, krijgen enthousiaste reacties.

Van steeds naar jezelf kijken, word je onzeker

Ook blijkt uit onderzoek dat jongeren die erg bezig zijn met hun uiterlijk, daar niet per se blij van worden. Integendeel: jongeren die veel op sociale media actief zijn kunnen een sterke behoefte hebben om iets aan het lichaam te willen veranderen. Jongeren kijken bijvoorbeeld graag beauty vlogs, waar jonge vrouwen vertellen hoe je je kunt opmaken en met welke producten. Daarna kunnen pubers daar zelf mee aan de slag, om te kijken of ze het zelf ook kunnen. Maar bij veel pubermeiden groeit dan ook de wens om iets te veranderen met cosmetische chirurgie. Overigens geldt het ook voor jongens: hoe meer zij op sociale media zitten, hoe groter de kans dat ze ontevreden zijn over hun eigen lichaam.

Hoe ga je daar als ouders mee om?

Moeten we tieners dan maar vertellen dat ze minder online mogen? Nee, niet zonder meer. Het is wel belangrijk om te weten of jouw kind van zichzelf al onzeker is. Over het eigen lichaam en over zichzelf. Als dat zo is, is de kans groter dat het door sociale media nog onzekerder wordt. Dit kan ook gebeuren door het kijken naar perfecte vrouwen en mannen in een reclame.

Tips

  1. Wees alert als jouw kind heel veel geld gaat uitgeven aan make-up en andere dingen die met uiterlijk te maken hebben. Ook meiden en jongens die ineens op dieet gaan, of heel intensief gaan sporten om hun lichaam ‘te veranderen’, lopen risico op gezondheidsproblemen (denk aan anorexia bijvoorbeeld).
  2. Pubers die heel erg met hun uiterlijk bezig zijn, zijn vaak minder bezig met hun schoolprestaties. Houd de cijfers eens een tijdje in de gaten.
  3. Zeg een iets aardigs over de foto’s die je kind maakt en plaatst op Instagram en Facebook. Laat in ieder geval merken dat je je kind mooi vindt. En vergeet niet positief commentaar te geven op de innerlijke eigenschappen van je kind.
  4. Zeg ook nooit lelijke dingen in het bijzijn van je kind over het uiterlijk van anderen. Een puber betrekt dat onmiddellijk op zichzelf (oh, maar zo dik zijn mijn benen ook!).
  5. Soms hebben jongeren extreem veel aandacht voor het uiterlijk omdat ze moeite hebben bij het vinden van vrienden. Heeft je kind het idee dat anderen een interessanter of gemakkelijker leven leiden? Misschien komt dit wel door wat anderen over zichzelf laten zien via sociale media. Vraag eens naar de ideeën van je kind hierover.

Meer info?

  • Lees meer over het zelfbeeld van je puber en hoe dat gevormd wordt op Opvoeden.nl.
  • Benieuwd naar andere artikelen zoals deze? Bekijk hier het overzicht.
  • Heb je nog vragen over dit onderwerp? Stel ze via Mediaopvoeding.nl of via de Facebookpagina.

Hoe kun je je kind verstandig om laten gaan met gamen, internetten, lezen en tv-kijken? Met het project Conversatiestarters willen we ouders en opvoeders laten nadenken over de rol van media in hun gezin, hun mediaopvoeding en hen stimuleren hierover in gesprek te gaan. Met hun partner, familie, vrienden en andere ouders op opvang of school. Meer over dit project lees je op Stichtingopvoeden.nl.

Benieuwd wat experts adviseren?

×
Waar ben je?