Logo Stichting Opvoeden.nl

Hoe houd je het internet veilig voor je kind? (0 - 16 jaar)

Veilig internet heeft te maken met vier dingen:

 1. Wat ziet je kind? – Zijn al die beelden met seks en geweld schadelijk?
 2. Wie komt je kind online tegen? – Gaat het bijvoorbeeld om met mensen die misbruik willen maken van het online contact?
 3. Wat voor gedrag laat je kind online zien – Neemt het zelf niet te veel risico, bijvoorbeeld door gegevens te delen, contacten te leggen met vreemden enzovoorts?
 4. Wat weet je kind van techniek? – Weet je kind wat het moet doen om virussen te voorkomen en om te voorkomen dat iemand de persoonsgegevens gebruikt om fraude te plegen (identiteitsdiefstal)?

Wat kan ik doen?

Als ouders wil je dat je kind veilig het internet op kan. Via tablet, mobiele telefoon en laptop. Maar helemaal veilig bestaat niet. Het is net als op straat: risico blijft er altijd, hoe je je kind ook beschermt.

Maar kun je dan helemaal niets doen? Natuurlijk wel! Je kunt technische maatregelen treffen. Maar bedenk daarbij altijd: de veiligste situatie ontstaat als zij niet bang hoeven te zijn om met jou te praten over internet en wat ze daar meemaken. Investeer daar dus in: praat vaak, stel vragen. Vooral als er (nog) geen problemen zijn.

6 - 11 jaar

Dit kun je doen om het internet veilig te houden voor je kinderen tussen 6 jaar en 11 jaar oud.

 • Stel ‘ouderlijk toezicht’ in op je computer of tablet.Op Veiliginternetten.nl staat een handleiding voor OS X, OS X Yosemite, Windows 7 en 8.
 • Plak de webcam af met stuk tape of een speciaal schuifje om digitale pottenkijkers buiten de deur te houden. Zo voorkom je dat iemand op afstand via de webcam naar je kan kijken zonder dat jij dat merkt. Zie het nieuwsbericht op RTLnieuws.nl.
 • Voor YouTube en Google moet een kind eigenlijk 13 (en voor sommige diensten zelfs 16) jaar zijn. Spreek af dat jouw kind er alleen op mag onder jouw voorwaarden. Als jij toestemming geeft, vinden YouTube en Google het ook goed, maar er is nog geen goede manier om dat te regelen. Meestal moet je dus liegen over je leeftijd bij aanmelding. Het beste is dat je samen een nieuw Google-account maakt voor je kind, dat jij een andere leeftijd opgeeft en ook de inloggegevens bewaakt. Stel dit account zo veilig mogelijk in en houd in de gaten wat je kind met het account doet.
 • Stel Google in op ‘veilig zoeken’: Safe Search. Het beste is deze instelling te vergrendelen, zodat je kind het niet weer kan aanpassen. Daarvoor moet je eerst ingelogd zijn bij Google met het account voor je kind. Lees op Support.google.com hoe je dit doet.
 • Stel bij ook bij YouTube in dat ze geen 18+ inhoud te zien krijgen. Log in op YouTube (via je Google-account). Ga dan helemaal naar onderaan de pagina en stel YouTube in op ‘Nederlands’. Kies dan daar ook ‘Beperkte modus’ en zet die op ‘aan’. Dit moet je op alle apparaten opnieuw doen. Zie op Support.google.com de instructie van YouTube zelf.
 • Sta Facebook niet toe zolang je kinderen nog op de basisschool zitten, tenzij jullie het samen doen.
 • Lees de informatie voor ouders op websites waar je kinderen graag komen. Is die er niet? Dan is de site minder veilig.

Onthoud: veiligheid kun je met techniek vergroten, maar uiteindelijk gaat het natuurlijk om het eigen gedrag van je zoon of dochter. Lees op Opvoeden.nl hoe je je kind helpt zich te gedragen op internet.

11+

Als de puberteit begint, krijgen kinderen grotere behoefte aan privacy.  Je laat ze dan langzaam meer vrij. Controle oefen je dan uit door met ze te blijven praten. Zo leren ze steeds beter zelfstandig de goede keuzes te maken. Bescherm ze nog wel tegen te veel porno, maar begrijp dat ze op zoek zijn naar informatie over seks. Op Opvoeden.nl vind je meer informatie over jongeren en privacy.  Voor meer informatie over seksuele opvoeding in het algemeen, zie Uwkindenseks.nl.

Tips

 1. Wees erop bedacht dat kinderen steeds weer nieuwe sites en apps ontdekken. Probeer bij te houden waar ze zitten. Het kan ook op ooVoo zijn, Vine, Askfm, Instagram, Snapchat, Facebook (Live), Omegle, Chatroulette, Periscope of Twitter. Allemaal plekken waar ze in contact komen met vreemden en dus ook met veel volwassenen. De meeste apps staan kinderen onder de 13 of 16 jaar niet toe. Het is dus niet normaal dat ze er onder de 13 al op zitten. Bespreek dat ook met ze.
 2. Gebruik zelf apps om in contact te komen met je kind, maar overdrijf het niet. Verras je zoon of dochter zo nu en dan door te Skypen, appen, of via SnapChat bijv. iets te sturen. Zo krijg je meer inzicht in hoe ze zich online gedragen.
 3. Vraag elke week een keer na het eten of ze jou iets leuks willen laten zien op internet. Het mag een nieuwe app zijn, een leuk filmpje of iets wat ze gemaakt hebben in een game. Reageer enthousiast en stel vragen waarmee je ze verleidt iets te vertellen.
 4. Praat regelmatig met andere ouders over wat hun kinderen allemaal doen online. Zo hoor je nog eens wat! Ga bijvoorbeeld naar het forum op Ouders.nl of heb het er met andere ouders over op het schoolplein.

Meer weten?

 • Kijk eens waar andere ouders mee zitten als het gaat om online veiligheid, of stel zelf een vraag aan deskundigen op Mediaopvoeding.nl.
 • Op Veiliginternetten.nl informeert ook de overheid over veilig internetten.
 • Op Mediawijsheid.nl vind je diverse achtergronddossiers met nieuws en informatie over veilig internet. Hier staat regelmatig nieuwe informatie.
 • Ben je op zoek naar opvoedinformatie rondom media? Kijk dan eens rond hier op Opvoeden.nl.
 • Heb je nog vragen over dit onderwerp? Stel ze via de Facebookpagina van Mediaopvoeding.nl.

Benieuwd naar andere artikelen zoals deze? Bekijk hier het overzicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. X