Hoe ga jij om met ruzie in het gezin over beeldschermen? (0 - 16 jaar)

In heel veel gezinnen is wel eens ruzie over het gebruik van beeldschermen. Bijvoorbeeld over hoe lang kinderen tv mogen kijken of over wie wanneer op de laptop of tablet mag. Als dat bij jullie thuis ook zo is, zijn jullie dus geen uitzondering.

Beeldschermen op de eigen kamer?

Om ruzies te voorkomen, lijkt het een oplossing om al je kinderen een eigen tablet of tv te geven. Voor kinderen op de middelbare school is dat prima. Ze moeten ook in rust hun huiswerk kunnen maken. Voor kinderen tot 6 jaar wordt het afgeraden. Ze gaan zich misschien eenzaam voelen. Jonge kinderen doen namelijk het liefst iets samen met anderen.

Vanaf ongeveer 8 jaar krijgen sommige kinderen de behoefte om zich met vriendjes op de eigen kamer terug te trekken. Als ze dan samen gamen, kun je dat gerust toestaan. Blijf wel betrokken en zorg dat het gamen en tv kijken ook in jouw buurt kan. Zo heb je zicht op wat je kind meemaakt, hoe het zich voelt en of het met jou ergens over wilt praten.

Niemand heeft de perfecte oplossing

Wat precies wel en niet goed is, is nog onduidelijk. Dit komt omdat er weinig onderzoek naar de effecten van beeldschermen gedaan is. Hieronder staan wel een aantal tips:

0 - 6 jaar: let op met meekijken

De belangrijkste tip is: let erop dat de jongste kinderen (0-6 jaar) niet te makkelijk kunnen meekijken met oudere kinderen. Oudere kinderen kijken misschien naar programma’s die niet voor jongere kinderen geschikt zijn. Hetzelfde geldt voor games. Je kunt best tegen een kind zeggen: “Nee, hier ben jij nog te klein voor. Wij gaan nu samen iets anders doen, straks mag jij weer!”

6 – 10 jaar: liever samen dan alleen

Als kinderen groter worden (6 – 10 jaar), krijgen ze steeds meer behoefte om helemaal alleen iets te doen. Zonder dat broers, zussen of ouders meekijken. Als ze iets alleen willen doen, betekent dat nog niet meteen dat ze ook iets te verbergen hebben. Even iets alleen willen doen (tv-kijken, lezen, gamen, op je kamer spelen, knutselen of tekenen) is heel normaal en dat kun je ook toestaan. Maar niet altijd.

10 – 16 jaar: behoefte aan privacy groeit

In de puberteit willen kinderen meer privacy. Dat is normaal. Ze willen graag een eigen smartphone met internet. Zo hoeven ze niet te zeuren of ze op de laptop of tablet mogen. Op hun smartphone gebruiken ze sociale media en kijken ze video’s. Het probleem met de ruzies lost zich dan vaak vanzelf op. Hoewel… Misschien ben je dan bang dat ze teveel met sociale media op de smartphone bezig zijn, terwijl ze eigenlijk huiswerk moeten maken.

Zo zie je dat mediaopvoeding voor elke leeftijd en elk kind anders is. De meeste gezinnen vinden met vallen en opstaan uit wat wel en niet werkt. Hoe dan ook: bemoei je ermee. Want wat wél uit onderzoek bekend is, is dat kinderen zich heel eenzaam voelen als je je er niet mee bemoeit. Laat je kind dus niet helemaal zelf bepalen wat het ziet en wanneer het gaat gamen. Dan lijkt het of je niet geïnteresseerd bent. Ga die ruzies dus maar gewoon aan, als het moet.

Tips

  1. Kies voor kinderen onder de 8 jaar apps die je samen kunt spelen. Met vriendjes, of met jou! Op Mediaukkies.nl vind je tips! Andere mediaproducten waar je samen van kunt genieten vind je ook op Mediaukkies.nl.
  2. Praat met kinderen die huiswerk moeten maken over de afleiding die sociale media kunnen geven. Vragen die je kunt stellen zijn bijvoorbeeld:
  • Ga je naar alle berichtjes kijken die tussendoor komen, of stel je het uit?
  • Hoe voelt het, als je steeds gestoord wordt?
  • Wist je dat elke keer dat je je laat afleiden, je bijna 20 minuten langer bezig bent met je huiswerk?

Door te multitasken ga je meer fouten maken en word je sneller moe. Raad je kind dus aan om tijdens het huiswerk maken de mobiel uit te zetten of ergens anders neer te leggen.

Meer weten?

  • Op Opvoeden.nl vind je meer informatie over beeldschermen.
  • Het boek Focus! Over de afleiding van sociale media – door Justine Pardoen geeft goede tips en uitleg over dat je beter niet kunt multitasken bij het maken van huiswerk. Ook staan er veel tips in voor het voeren van een gesprek met pubers. Heel handig! Op Ouders.nl vind je meer informatie over dit boek.
  • Meer weten over waarom (samen) spelen belangrijk is? Kijk op Npo.nl de uitzending die hierover gaat van ‘de kennis van nu’.
  • Heb je nog vragen over dit onderwerp? Stel ze via Mediaopvoeding.nl of via de Facebookpagina.

Benieuwd naar andere artikelen zoals deze? Bekijk hier het overzicht.

Hoe kun je je kind verstandig om laten gaan met gamen, internetten, lezen en tv-kijken? Met het project Conversatiestarters willen we ouders en opvoeders laten nadenken over de rol van media in hun gezin, hun mediaopvoeding en hen stimuleren hierover in gesprek te gaan. Met hun partner, familie, vrienden en andere ouders op opvang of school. Meer over dit project lees je op Stichtingopvoeden.nl.

Benieuwd wat experts adviseren?

×
Waar ben je?