Kind 6-10 jaar | Opgroeien met media

Kinderen zijn zich in deze leeftijd volop aan het ontwikkelen. Ze leren op school lezen, schrijven en rekenen. Ze kunnen zich langer concentreren dan kleuters, maar vinden het wel nog steeds leuk om actief bezig te zijn. Hoe je in deze fase omgaat met media, lees je op deze pagina.

Wat vindt mijn kind leuk aan media?

Kinderen leren in deze leeftijd lezen, schrijven en rekenen op school. Daarvoor gaan ze ook steeds meer gebruik maken van bijvoorbeeld computers en tablets. Ze kunnen zelf lezen wat er op het scherm staat. En ze leren het toetsenbord gebruiken. Kinderen vinden zich nu oud genoeg om zelf te beslissen wat ze willen doen met media.

Je kind vindt het in deze leeftijd waarschijnlijk vooral leuk om dingen met media te doen. Dat betekent bijvoorbeeld: minder filmpjes kijken, meer spelletjes spelen. Je kind ontwikkelt namelijk logica en structuur in het denken. Daardoor is het heel leuk om eigen werelden te bouwen of dingen te verzamelen. Dit kan vaak in games.

Kinderen tussen de 6 en 10 jaar kunnen zich wat langer concentreren dan kleuters. Ze kunnen al naar wat langere programma's of video's kijken. Je kind beseft zich al beter dat de dingen die het op het beeldscherm zien niet allemaal echt zijn. Maar kinderen kunnen nog wel veel moeite hebben om het verschil te zien tussen realiteit en fantasie. Daardoor kan het zeker tot een jaar of 8 moeilijk zijn voor kinderen om zich los te maken van de beelden die ze zien. Je kind kan van bepaalde beelden heel blij worden, maar ook ontzettend verdrietig.

Je kind kijkt waarschijnlijk graag naar media met een duidelijke held en slechterik. Maar ook bijvoorbeeld naar video's waarin teams het tegen elkaar opnemen. Denk aan school A tegen school B. Dat komt onder andere doordat kinderen zich sociaal beginnen te ontwikkelen. Je kind gaat ook leren hoe het is om bij een groep te horen. Zulke media kijken kinderen graag alleen of met leeftijdgenootjes, om het daarna in fantasiespel te verwerken. Je kind oefent zo bijvoorbeeld hoe het is om zelf heel sterk te zijn.

Wil je meer weten over hoeveel schermtijd geschikt is? Lees dan Hoe lang mag mijn kind per dag achter een beeldscherm?

Waar kan ik als ouder op letten?

Je kind wordt zelfstandiger en verzet zich misschien een beetje tegen wat jij wil dat je kind met media doet. Dat hoort erbij. Je kunt als ouder bijvoorbeeld op de volgende dingen letten:

  • Laat je kind het zelf doen, maar blijf wel in de buurt. Je kunt dan af en toe langs lopen, meekijken en luisteren. Dat geeft je informatie: waar heeft je kind jouw uitleg of hulp bij nodig?
  • Is je kind bezig met school op de computer? Help je kind dan met het herkennen van belangrijke informatie. Bijvoorbeeld door te benoemen wat de vraag is of waar je kind naar moet zoeken.
  • Gebruik media nog steeds regelmatig samen. Mediagebruik is in deze leeftijd een hele goede sociale activiteit om plezier met elkaar te hebben.
  • Stimuleer het samen gebruiken van apparaten. Van een broer of zus kan je kind bijvoorbeeld leren hoe je naar een nieuw level in een spelletje komt. Ook leert je kind wat delen is.
  • Maak afspraken. Laat je kind hier ook over meedenken. Stel samen met je kind regels op over wanneer en hoe lang je kind media mag gebruiken.

Het volgen van het nieuws begint ook in deze leeftijdsfase. Kinderen kunnen het nieuws heel erg op zichzelf betrekken. Lees hierover Hoe praat je met kinderen over ingrijpende gebeurtenissen?

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders