Logo

Peuter

Leren zwemmen

Laatst gewijzigd op:

Kleine kinderen vinden het vaak heerlijk om in het water te zijn. In de meeste zwembaden zijn speciale uren voor ouders met baby’s en peuters. Samen in het water spelen is leuk. Het maakt je kind vrij in het water, en het is goed voor de spieren en de ademhaling.

Peuterzwemmen

Veel zwembaden bieden peuterzwemmen aan in kleine groepjes voor kinderen tussen de 2 en 5 jaar. Verwacht dan niet dat je kind al leert zwemmen; daar is het lichamelijk nog niet aan toe. Vanaf 4 of 5 jaar kunnen kinderen op zwemles voor het Zwem-ABC.

Watervrees

Er zijn kinderen die heel bang zijn in het water. Als jouw peuter last heeft van watervrees, kun je beter nog een paar maanden wachten met peuterzwemmen. Van doorzetten wordt de angst alleen maar groter.

Veilig zwemmen met peuters

Doe je peuter altijd zwemvleugels aan. Verlies je kind geen moment uit het oog, ook niet als het zwemvleugeltjes draagt. Voorzichtigheid is ook geboden bij zwembandjes, omdat kinderen daar gemakkelijk uit kunnen schieten of in bekneld kunnen raken. Bedenk ook dat kinderen zelfs in laag water kunnen verdrinken.

Wanneer is zwemmen niet mogelijk?

Als je kind vaak last heeft van oorontsteking, kun je beter niet gaan zwemmen. Als je kind last heeft van de luchtwegen, is het verstandig om eerst te overleggen met je huisarts of het consultatiebureau.

Deel deze informatie via social media