Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Extern onderzoek

Als het niet lukt om zwanger te worden, kun je een vruchtbaarheidsonderzoek laten doen. In eerste instantie maak je dan een afspraak voor een gesprek met de arts en een kort lichamelijk onderzoek, eventueel aangevuld met een echo(grafie).

Onderzoek bij man en vrouw

Na het eerste gesprek volgt een onderzoek naar de spermakwaliteit bij de man en een bloedonderzoek bij de vrouw. Bij dit laatste onderzoek wordt gekeken naar afweerstoffen tegen rodehond en chlamydia. Dit zijn ziekten die de vruchtbaarheid kunnen schaden.

Lichamelijk onderzoek en echo

Als het resultaat van deze onderzoeken onvoldoende duidelijkheid biedt, kunnen ook de baarmoeder en de eierstokken onderzocht worden. Dat gebeurt via een vaginaal onderzoek en een echo. Ook kan er met de echo gezien worden of er rijpende eicellen aanwezig zijn.

Baarmoederslijm

Het vaginaal baarmoederonderzoek houdt in dat er uitstrijkjes gemaakt worden om het baarmoederslijm te onderzoeken. Deze uitstrijkjes vinden plaats ongeveer vijf dagen, drie dagen en één dag voor de te verwachten eisprong. Er wordt gekeken of je genoeg slijm produceert en of het slijm voldoende doorgankelijk is voor de zaadcellen.

Bloedonderzoek

Via bloedonderzoek (in combinatie met vragenlijsten) wordt gekeken of de juiste hormonen in de juiste hoeveelheid in je bloed aanwezig zijn. Op deze manier wordt de werking van de eierstokken onderzocht en hieruit is af te leiden of je een eisprong hebt en hoe vaak je dat hebt.

Poliklinische kijkoperatie

Een laatste mogelijkheid om meer duidelijkheid te krijgen, is een poliklinische kijkoperatie (laparoscopie). Hierbij worden de baarmoeder, de eileiders en de eierstokken van binnen bekeken en onderzocht op eventuele afwijkingen.

Sperma-analyse

Bij een sperma-analyse wordt gekeken naar de bijdrage van de man. Hoeveel zaadcellen bevat een zaadlozing en hoe is het gesteld met de kwaliteit, de vorm en de beweeglijkheid van de zaadcellen?

Echografie bij de man

Als uit de sperma-analyse blijkt dat er geen tot weinig bewegende zaadcellen zijn, kan er een echo gemaakt worden van de zaadballen om te zien of er niet ergens een blokkade is die de zaadcellen tegenhoudt.

×
Waar ben je?