Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Agressief gedrag

Wanneer jongeren zich agressief of ‘stoer’ gedragen, kan dit een houding zijn waarmee ze andere problemen proberen te verbergen of overwinnen. Agressief gedrag kan verschillende oorzaken hebben.

  • Het kan te maken hebben met het karakter van je kind, maar ook met de vrienden met wie je kind omgaat.
  • De oorzaak kan ook liggen in spanningen en stress.
  • Het is ook mogelijk dat je kind moeite heeft om emoties te beheersen en om bijvoorbeeld alleen met praten een ruzie op te lossen. Als je er niet meer uitkomt, lijkt agressief gedrag de enige oplossing.
  • Verder is het nuttig om naar je eigen gedrag te kijken. Als de sfeer in huis makkelijk omslaat in schelden, duwen, geschreeuw en klappen als het tegenzit, is het niet raar dat jongeren datzelfde gedrag vertonen – soms zelfs een graadje erger wanneer ze ergens gefrustreerd over zijn.

Wat kun je doen tegen agressief gedrag?

  • Het is niet verstandig om agressief gedrag met agressief gedrag te beantwoorden. Als je kind slaat, sla dan niet terug.
  • Stemverheffing of schreeuwen helpt ook niet. Je kunt je kind misschien beter even geen aandacht geven of alleen laten.
  • Wanneer je allebei afgekoeld bent, is het belangrijk dat je met je kind over het gedrag praat. Vertel op een rustige maar duidelijke toon dat je dit gedrag niet accepteert. Wees duidelijk over welk gedrag niet door de beugel kan.

Andere manieren van afreageren

Activiteiten waarin jongeren zich lichamelijk kunnen afreageren, zoals sport, werken vaak goed om agressief gedrag te verminderen. Spoor je kind aan om een sport te gaan doen of weer op te pakken. Denk aan atletiek, hardlopen, voetballen, volleyballen, zwemmen, judo of tennissen.

Hulp

Als het agressieve gedrag langer aanhoudt, kan er sprake zijn van een ernstig psychisch probleem. Dat kan ook gepaard gaan met andere problemen zoals verslaving (bijvoorbeeld alcoholverslaving), ADHD of stemmingsstoornissen. Het is belangrijk dat je kind dan psychiatrische hulp krijgt. Je kunt daarvoor het best contact opnemen met de huisarts.

×
Waar ben je?