Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Seksuele ontwikkeling

De seksuele ontwikkeling van kinderen loopt door tot hun achttiende jaar, en soms ook nog wel langer. Bij het ene kind verloopt deze ontwikkeling soepeler dan bij het andere.

Lichamelijke veranderingen

Als je kind 18 is, heeft het de lichamelijke veranderingen van de seksuele ontwikkeling wel achter de rug.

  • Het kan zijn dat bij meisjes de borsten nog wat groeien, maar bij de meeste meisjes is de groei al achter de rug. Ook hun menstruatie zal nu volgens een vaste cyclus verlopen.
  • De baardgroei van jongens zal zich nog wat verder ontwikkelen. Er groeit nu ook haar op hun armen en benen, in de oren en de neus. Sommige jongens krijgen later nog haar op hun borst, rug, buik en schouders. Soms begint dat pas na hun twintigste.

Seksuele identiteit

Als puber heeft je kind al meer interesse gekregen in seksualiteit. In de fase van adolescentie gaan jongeren gewoon verder met het ontdekken van seksualiteit. Sommige jongeren hebben hun eerste seksuele ervaring al gehad, andere kunnen daar nu aan toe zijn. Ook kan het in deze fase gebeuren dat jongeren gaan ontdekken dat ze homoseksueel of biseksueel zijn.

×
Waar ben je?