Logo Stichting Opvoeden.nl

Jongvolwassene

Syfilis

Syfilis is een ernstige soa, die wordt veroorzaakt door een bacterie. Die nestelt zich eerst in de vagina, de penis of de anus en soms in de mond. De bacterie kan zich later via het bloed door het gehele lichaam verspreiden.

Klachten bij syfilis

  • Allereerst ontstaat er een hard, pijnloos zweertje op de plek waar de bacterie het lichaam is binnengedrongen; vaak op de penis, vagina, anus of in de mond.
  • Later komen er vlekjes op de huid. Die zitten op het hele lichaam, maar vooral op de handpalmen en voetzolen. Ze gaan vanzelf weg, maar dat betekent niet dat de ziekte weg is.
  • Je kunt last hebben van een grieperig gevoel, hoofdpijn, keelpijn, koorts of vermoeid zijn.
  • Je haar kan uitvallen.
  • Je kunt last krijgen van de ogen. Daarbij kan het gaan om oogontsteking of slecht kunnen zien.

Behandeling

Syfilis is goed te behandelen met antibiotica-injecties als je kind op tijd naar de huisarts gaat of naar een soa-centrum van de GGD. Dan kan je kind nog beter worden. Naarmate je kind langer met syfilis rondloopt, wordt de behandeling ingewikkelder. Wees er dus op tijd bij!

Sekspartners

Je kind moet ook iedereen met wie het seks heeft gehad, vertellen dat het syfilis heeft. Ook zij moeten laten controleren of ze syfilis hebben. Een soa-centrum van de GGD kan helpen bij het (anoniem) waarschuwen van sekspartners.

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Deel deze informatie via social media

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. X