Logo Stichting Opvoeden.nl

Jongvolwassene

Soa-onderzoek

Een soa-onderzoek is een lichamelijk onderzoek. Dat kan op verschillende manieren worden uitgevoerd.

  • Er wordt urineonderzoek gedaan om na te gaan of je kind bijvoorbeeld chlamydia heeft.
  • Soms haalt de dokter vocht uit de penis of vagina. Dat heet een uitstrijkje. Als er anale (in de anus) of orale (in de mond) seks is geweest, haalt de dokter vocht uit de anus of de keel. Dit vocht wordt in een laboratorium onderzocht om te zien of er bacteriën in zitten.
  • Soms neemt de dokter bloed af. Dat wordt onderzocht op hepatitis B of syfilis. Met een bloedmonster kan de dokter ook onderzoeken of je kind hiv heeft. Voor een hiv-onderzoek moet je kind eerst toestemming geven.

De uitslag van de soa-test

Meestal duurt het een of twee weken voordat de uitslag van het soa-onderzoek bekend is. Als je kind een soa heeft, is dat meestal goed te behandelen. Soms moeten jongeren na een tijdje nog een keer worden onderzocht om te kijken of de soa echt weg is.

Als je kind hiv-positief is, moet het regelmatig voor onderzoek en controle naar de dokter en krijgt het op een gegeven moment medicijnen.

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Deel deze informatie via social media

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. X