Logo Stichting Opvoeden.nl

Jongvolwassene

Hepatitis B

Hepatitis B is een ziekte die ontstaat door een virusinfectie. Je zoon of dochter kan hepatitis B krijgen door onveilig vrijen. Het kan ook ontstaan door contact met bloed.

Klachten bij hepatitis B

Meestal geeft een infectie met hepatitis B geen klachten en merk je er niets van. Sommige mensen krijgen wel klachten, zoals:

  • vermoeidheid;
  • lusteloosheid, geen zin hebben om dingen te doen;
  • misselijkheid;
  • buikpijn;
  • geelzucht (het oogwit en de huid kunnen geel kleuren, in combinatie met donkere urine en soms ook ontkleurde, stopverfachtige ontlasting).

Vaak is het lichaam het virus binnen een halfjaar de baas. De infectie is dan voorbij, het virus is verdwenen uit het bloed en het lichaam heeft antistoffen aangemaakt. Je bent dan niet meer besmettelijk en bovendien ben je beschermd tegen een nieuwe besmetting met het hepatitis B-virus.

Soms verloopt hepatitis B ernstig

Door het hepatitis B-virus (HBV) kan de lever ontsteken. Soms kan een chronische hepatitis B-infectie ontstaan. Iemand met een chronische infectie (ook wel 'drager' genoemd) blijft besmettelijk voor anderen. Een chronische hepatitis B kan na een tijd de lever beschadigen en leverkanker veroorzaken.

Wat kan je kind het best doen?

Jongeren die denken dat ze een soa hebben, kunnen het best naar de huisarts gaan of naar Sense, het centrum voor seksuele gezondheid van de GGD. De GGD kan ook helpen om (anoniem) sekspartners te waarschuwen.

Belangrijk om te weten

Tegen hepatitis B kun je je laten inenten. Dat is vooral belangrijk voor mensen die in hun werk met bloed in aanraking komen (bijvoorbeeld als je in een ziekenhuis of in de verpleging werkt) en voor reizigers naar gebieden waar het hepatitus B-virus veel voorkomt. Het is ook belangrijk voor risicogroepen zoals jongens die seks hebben met jongens en prostituees.

Mensen die weten dat ze drager zijn van het hepatitis B-virus krijgen het advies om hun vaste (seks)partner, gezinsleden en huisgenoten tegen hepatitis B te laten inenten. Dat kan de huisarts doen of de GGD. Deze inenting (vaccinatie) wordt uit de AWBZ vergoed.

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Deel deze informatie via social media

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. X