Logo Stichting Opvoeden.nl

Jongvolwassene

Gonorroe

Gonorroe wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie kan de vagina, penis, anus, keel of ogen infecteren. Ook van orale seks (pijpen of beffen) kan je zoon of dochter gonorroe krijgen.

Klachten bij gonorroe

Je zoon of dochter hoeft niet te merken dat hij of zij gonorroe heeft. Meisjes hebben vaak geen klachten. Of ze hebben vage klachten. Zoals wat pijn bij het plassen. Of iets meer afscheiding uit de vagina dan normaal. Jongens krijgen meestal na een paar dagen of een paar weken de eerste klachten. Zoals afscheiding uit de penis, of pijn bij het plassen.

Gevolgen van gonorroe

  • Meisjes kunnen onvruchtbaar worden van gonorroe als ze het niet op tijd laten behandelen.
  • Jongens krijgen soms een ontsteking van de bijbal. Dat is erg pijnlijk.
  • Ook als iemand zelf geen klachten heeft, kan hij of zij gonorroe wel doorgeven!
  • Voor vrouwen die zwanger zijn, is de kans groter dat de zwangerschap misgaat: zij kunnen een buitenbaarmoederlijke zwangerschap krijgen.

Behandeling van gonorroe

Gonorroe is met medicijnen goed te behandelen. Jongeren die vermoeden dat zij een soa hebben, kunnen het best naar de huisarts gaan of naar Sense, het centrum voor seksuele gezondheid van de GGD. De GGD kan ook helpen om (anoniem) sekspartners te waarschuwen.

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Deel deze informatie via social media

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. X