Logo Stichting Opvoeden.nl

Jongvolwassene

Genitale wratten

Genitale wratten zijn wratjes op of bij de penis of vagina. Heel soms kunnen ze ook in de mond zitten, maar dat komt weinig voor. Genitale wratten zijn niet gevaarlijk maar wel lastig, want ze kunnen jeuken.

Je kind kan genitale wratten krijgen door onveilig vrijen of door een handdoek of washandje te gebruiken van iemand die ermee besmet is.

Klachten bij genitale wratten

  • Het duurt een paar weken tot een jaar voordat de wratten ontstaan. Het begint met kleine wratjes. Die jeuken en worden steeds groter.
  • Soms zie je de wratjes niet, doordat ze bijvoorbeeld in de anus of vagina zitten.
  • Genitale wratjes zijn lastig weg te halen en er komen snel nieuwe wratjes bij.

Behandeling

Zorg dat je kind snel behandeld wordt als het genitale wratten heeft. Het virus dat de wratten veroorzaakt, blijft in het lichaam zitten. Ze kunnen dus snel weer terugkomen. Hoe eerder je de wratten behandelt, hoe groter de kans dat ze niet terugkomen. Je kind kan ervoor naar de huisarts of naar een soa-centrum.

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Deel deze informatie via social media

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. X