Logo Stichting Opvoeden.nl

Jongvolwassene

Zelfbeschadiging

Bij zelfbeschadiging (of automutilatie) doen jongeren zich regelmatig en bewust zelf pijn. Ze snijden of krassen bijvoorbeeld in de huid. Of ze slaan zichzelf, nemen schadelijke stoffen in of ze veroorzaken brandwonden bij zichzelf. Het komt het meest voor bij meisjes vanaf 17 jaar tot de leeftijd van een jongvolwassene.

Waarom zelfbeschadiging?

  • Zelfbeschadiging is vaak een uitlaatklep voor heftige gevoelens.
  • Door zichzelf te beschadigen kan een jongere soms emotionele spanningen verminderen.
  • Soms doet een jongere zichzelf pijn uit zelfhaat.
  • Door de pijn komen natuurlijke pijnstillers (endorfinen) in de hersenen vrij. Dat geeft een prettig gevoel en dat werkt verslavend.

Een jongere die zichzelf snijdt, brandt of op een andere manier kapotmaakt, schreeuwt vooral om aandacht en hulp.

Welke jongeren automutileren?

Sommige jongeren lopen meer risico dat ze zichzelf gaan beschadigen. Denk aan een jongere die al dwangmatig gedrag vertoont, of ernstige problemen of veel verdriet heeft.

Risico’s van automutilatie

Het is heel naar om te zien dat je kind zichzelf pijn doet. Het is ook zeker niet ongevaarlijk. Bij het snijden kan je kind bijvoorbeeld een slagader raken. Het is belangrijk dat je op tijd herkent dat een jongere aan zelfbeschadiging doet. Dan kun je er misschien iets aan doen.

Wat kun je doen aan zelfbeschadiging?

Vaak zitten er grote problemen achter het zelfbeschadigende gedrag. Door psychotherapeutische behandelingen kan je kind proberen om er controle over te krijgen. Soms krijgt de jongere medicijnen om angsten te verminderen, waardoor ook het zelfbeschadigende gedrag afneemt. Probeer als ouders om oprechte aandacht en belangstelling te tonen voor je kind. Dan kom je er misschien achter hoe je kind zich voelt en waarom het zichzelf beschadigt. Leg niet te veel nadruk op de automutilatie, maar probeer je in te leven in de wereld van je zoon of dochter. Steun bieden is het belangrijkst.

Meer informatie over zelfbeschadiging

Wil je meer informatie of contact met andere ouders van jongeren die zichzelf beschadigen? Kijk dan op de website Zelfbeschadiging.nl. Hier vind je handvatten hoe je ermee om kunt gaan en tips over hoe je je kind kunt helpen.

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Deel deze informatie via social media

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. X