Logo Stichting Opvoeden.nl

Jongvolwassene

Borderline

Borderline is een persoonlijkheidsstoornis die meestal in de vroege volwassenheid aan het licht komt.

Borderlinepatiënten zijn vaak heel onzeker over zichzelf en hebben een laag gevoel van eigenwaarde. Dit merk je niet altijd, omdat ze zichzelf juist erg kunnen ‘overschreeuwen’, bijvoorbeeld door zich uitdagend te gedragen of te kleden. Daardoor kunnen ze heel zeker lijken van zichzelf terwijl ze dat niet zijn.

Borderline en relaties

Mensen met borderline kunnen heel extreem zijn in hun relaties. Ze vinden een nieuwe vriend bijvoorbeeld eerst helemaal fantastisch en daarna ineens heel stom. Daarnaast zijn ze vaak heel bang om in de steek gelaten te worden of alleen achter te blijven. Om dat te voorkomen doen ze dan soms gevaarlijke of impulsieve dingen. Bedrog en manipulatie van anderen komen regelmatig voor.

Impulsiviteit

Mensen met borderline zijn soms impulsief of roekeloos in hun gedrag. Voorbeelden hiervan zijn:

  • veel te hard rijden met de auto;
  • heel veel geld tegelijk uitgeven;
  • onveilige seks hebben;
  • heel veel drinken of eten.

Automutilatie

Borderlinepatiënten lopen een verhoogd risico om verslaafd te raken. Het komt voor dat deze mensen ‘automutileren’. Dat betekent dat ze zichzelf pijn doen, of beschadigen door bijvoorbeeld in hun arm te snijden of te krassen. Ook komt het voor dat borderlinepatiënten zelfmoord plegen of zeggen dat ze dat willen doen.

Paranoïde ideeën en woede

Paranoïde ideeën en plotselinge woede-uitbarstingen kunnen ook bij borderline horen.

Hoe groot is de kans om borderline te ontwikkelen?

Borderline is gedeeltelijk genetisch bepaald, maar wordt ook beïnvloed door gebeurtenissen in de jeugd. Iemand die als kind misbruikt of verwaarloosd is, of veel agressie heeft meegemaakt, heeft een verhoogd risico om borderline te ontwikkelen. Behandeling van borderline kan bestaan uit medicatie en therapie.

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Deel deze informatie via social media

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. X