Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Glutenintolerantie

Gluten is een mengsel van eiwitten die voorkomen in granen zoals tarwe, rogge, haver, spelt, kamut en gerst. Gluten zit dus in:

  • brood;
  • pizza;
  • pasta;
  • koekjes;
  • cake;
  • taart.

Verder zit het ook in soepen, sausen en sommige snoepjes en ijsjes.

Klachten bij glutenintolerantie

Bij mensen met een glutenintolerantie, ofwel coeliakie, raken het slijmvlies en de dunne darm beschadigd. Deze werken hierdoor minder goed zodat voedingsstoffen niet goed worden opgenomen.

Behalve darmklachten kun je ook andere gezondheidsproblemen krijgen, bijvoorbeeld:

  • chronische diarree;
  • verstopping;
  • groeistoornissen;
  • humeurigheid;
  • vermoeidheid;
  • aften in de mond;
  • chronische bloedarmoede.

Naar de huisarts?

Als je denkt dat je kind glutenintolerant is, ga dan langs de huisarts. Die kan een eenvoudig bloedonderzoek doen. Dan weet je of er afweerstoffen tegen gluten in het bloed zitten. Uiteindelijk zal in het ziekenhuis een darmonderzoek (biopsie) zekerheid geven of je kind coeliakie heeft of niet.

Glutenvrij dieet

Je kind groeit er helaas niet overheen en mag daarom levenslang geen voedsel eten dat gluten bevat. De enige oplossing is dus een glutenvrij dieet.

  • Een diëtist kan je helpen om voeding te kiezen die geen gluten bevat.
  • De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) heeft voorlichtingsmateriaal ontwikkeld over glutenintolerantie.
×
Waar ben je?