Overgevoelig voor voedsel
Bij een voedselallergie maakt het afweersysteem antistoffen aan tegen bepaalde eiwitten in het voedsel. Je kind krijgt een allergische reactie binnen een paar uur nadat het voedsel heeft gegeten waar het niet tegen kan. In zeldzame gevallen kan een levensbedreigende situatie ontstaan.
Voedselallergenen die de meeste overgevoeligheidsreacties veroorzaken zijn:
- ei;
- vis, schaaldieren en weekdieren;
- noten en pinda’s;
- soja;
- melk.
Voedselintolerantie
De klachten bij voedselallergie en voedselintolerantie lijken op elkaar, maar er zijn verschillen.
- Voedselintolerantie heeft niets te maken met het afweersysteem.
- Voorbeelden van stoffen die intolerantie kunnen veroorzaken zijn gluten en lactose.
Zoek je organisaties bij jou in de buurt? Klik dan hier.
Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.