Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Waterpijp

De waterpijp komt oorspronkelijk uit India en is erg populair in het Midden-Oosten. De waterpijp wordt ook wel shisha, hookah of narghile genoemd. Ook in Nederland gebruiken steeds meer jongeren de waterpijp.

Is waterpijp roken veilig?

Vaak denken jongeren dat waterpijp roken niet schadelijk is, vanwege de tabak met honing en fruitsmaakjes en kruidentabak. Maar waterpijprook bevat wel degelijk giftige en kankerverwekkende stoffen. Zelfs nadat de rook door het water in de waterpijp gegaan is. Deze stoffen kunnen bijvoorbeeld long- en mondkanker, hart- en vaatziekten en verminderde vruchtbaarheid veroorzaken.

Het roken van een waterpijp duurt langer dan het roken van een sigaret: gemiddeld een uur. Ook wordt de rook dieper geïnhaleerd. Daardoor krijgen jongeren uiteindelijk meer schadelijke stoffen binnen, zoals koolstofmonoxide en zware metalen afkomstig van het kooltje dat in de waterpijp verbrand wordt.

Wat kun je doen als je kind waterpijp rookt?

Veel jongeren weten niet dat waterpijp roken ongezond is. Het is daarom goed om hierover met je zoon of dochter in gesprek te gaan. Je kunt vragen of je kind weet dat het roken van waterpijp ook heel schadelijk is. Als dat niet zo is, kun je je zoon of dochter hier meer over vertellen. Leg daarbij uit dat waterpijptabak minder nicotine of teer kan bevatten, maar dat door het verbranden van de tabak en het kooltje je kind wel vele schadelijke stoffen binnen krijgt. Leg je kind uit dat het nee kan zeggen als zijn vrienden willen dat hij mee doet met waterpijp roken. Ook kun je je kind wijzen op infecties, zoals pfeiffer en herpes(koortslip), die je zoon of dochter kan krijgen doordat iedereen hetzelfde mondstukje gebruikt.

×
Waar ben je?