Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Roken en groepsdruk

De meeste volwassen rokers zijn hiermee begonnen voor het 18e jaar. Je zoon of dochter is dus de leeftijd gepasseerd waarop de meeste jongeren voor het eerst een sigaret opsteken. Het is op deze leeftijd belangrijk om op een volwassen manier met je zoon of dochter om te gaan en te praten.

Sterk in de schoenen staan

Als een jongere sterk in z'n schoenen staat, heeft hij of zij het gevoel controle en invloed te hebben op het eigen leven. Jongeren die sterk in hun schoenen staan, zullen minder snel het gevoel hebben dat ze een sigaret nodig hebben om erbij te horen. Ze zijn meer weerbaar tegen groepsdruk. Geef je kind complimenten en stimuleer je zoon of dochter om voor zichzelf op te komen. Ga op een volwassen manier met je kind om en maak afspraken waar jullie je allemaal aan houden.

Als je kind al rookt

Ook op deze leeftijd is het belangrijk om met je kind over roken te praten. Je kunt je zoon vragen waarom hij rookt en of hij wel eens heeft nagedacht over stoppen met roken. Je kunt samen de voor- en nadelen van het roken bespreken. Als je kind meer nadelen van roken ziet dan voordelen, zal hij of zij meer gemotiveerd zijn om een stoppoging te doen. Rook je zelf ook? Dan kun je voorstellen om samen een stoppoging te doen. Je kunt elkaar steunen op moeilijke momenten en voor jullie samen een leuke beloning in het vooruitzicht stellen.

Huisregels

Misschien woont je kind inmiddels niet meer thuis. Toch is het goed om huisregels over roken te maken. Spreek met elkaar af dat er in huis niet gerookt wordt. Er worden geen uitzonderingen gemaakt tijdens de bezoekjes van je kind.

Meer informatie en tips over praten met je kind over roken vind je op de websites Hoepakjijdataan.nl en Uwkindenroken.nl.

×
Waar ben je?