Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Speed

Amfetamine is een lang werkend stimulerend middel. Speed is de straatnaam voor amfetamine. Andere namen zijn ‘pep’ en simpelweg ‘s’. Speed wordt meestal in de vorm van poeder verkocht. Soms wordt het ook als pil of als capsule verkocht. Het wordt door gebruikers meestal gesnoven of geslikt. Spuiten kan ook, maar dat komt weinig voor in Nederland.

Effecten en risico’s van speed

Vaak wordt speed vermengd met andere stoffen, waardoor je nooit zeker weet wat je koopt. Speed wordt vooral in het uitgaansleven gebruikt. Bij regelmatig gebruik heb je er steeds meer van nodig om hetzelfde effect te voelen. Lichamelijk verslavend is het nauwelijks, maar geestelijke afhankelijkheid ontstaat snel. Iemand die speed heeft genomen, kan zich beter concentreren. Vermoeidheid, slaap en eetlust verdwijnen en je voelt je vrolijk, alert en zelfverzekerd. Daarna word je moe en krijg je depressieve gevoelens. Gevolgen op de lange termijn zijn geprikkeld of agressief gedrag, gewichtsverlies, angst, achterdocht, wanen en uitputting van het lichaam. Voor mensen met een zwak hart, hoge bloeddruk, diabetes of epilepsie is speed gevaarlijk.

Oververhitting

Wie xtc of speed gebruikt, voelt geen vermoeidheid en kan uren achter elkaar dansen. Als het dan ook nog warm en vochtig is en de gebruiker onvoldoende (fris of water) drinkt, bestaat het risico dat het lichaam oververhit raakt en uitdroogt. Het gevolg kan zijn dat de spieren en sommige organen, zoals de nieren, niet meer werken. Oververhitting is (levens)gevaarlijk en moeilijk te behandelen. Dit risico speelt minder wanneer de gebruiker genoeg water of fris drinkt en er in de disco of feestruimte voldoende ventilatie en afkoeling is.

 

×
Waar ben je?