Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Effecten van drugs

Drugs kunnen op verschillende manieren ingedeeld worden. De meest gebruikte indeling is de indeling naar de werking van de drugs op de hersenen. De effecten kunnen stimulerend zijn, verdovend of bewustzijnsveranderend. Sommige middelen hebben meerdere effecten.

Stimulerende drugs

Van stimulerende middelsen krijgen jongeren het gevoel dat ze meer energie hebben en alerter kunnen reageren. Cocaïne en amfetamine zijn bijvoorbeeld stimulerende middelen, maar ook tabak en koffie vallen in deze groep, al zijn deze laatste middelen legaal. 

Verdovende drugs

Verdovende middelen hebben een kalmerende en ontspannende werking. Je wordt er slaperig van en minder alert. Voorbeelden zijn heroïne en GHB, maar ook alcohol en slaapmiddelen. 

Bewustzijnsveranderende drugs

Als je kind deze middelen gebruikt gaat het de wereld (heel) anders zien en beleven, doordat deze middelen het bewustzijn tijdelijk veranderen. Voorbeelden: LSD, hasj en wiet, paddo’s en andere tripmiddelen. 

Gemengd effect van drugs

Het onderscheid naar werking is niet altijd scherp te maken. Sommige middelen hebben een gemengd effect. XTC is bijvoorbeeld oppeppend, maar verandert ook de waarneming en hasj en wiet kunnen - afhankelijk van de dosis en de situatie - behalve bewustzijnsveranderend ook versuffend werken.

Op de site Drugsinfo.nl van het Trimbos is meer informatie te vinden over de effecten van drugs.

×
Waar ben je?