Logo Stichting Opvoeden.nl

Jongvolwassene

Drugsmisbruik en verslaving

Naast alcohol kunnen ook drugs een grote aantrekkingskracht op jongeren hebben.

Experimenteren met drugs

Het lijkt misschien niet erg als je kind een keer experimenteert met drugs, maar voor bepaalde (kwetsbare) groepen zijn de risico’s groter. Bijvoorbeeld jongeren, of kinderen van ouders met psychische- of verslavingsproblemen, en mensen met lichamelijke of psychische klachten.

Wanneer is er sprake van drugsmisbruik?

Bij misbruik dreigt een kind de controle over het gebruik te verliezen. Er kunnen dan problemen ontstaan op het gebied van school, werk of relaties. Ook kunnen jongeren onder invloed van drugs aan het verkeer deelnemen of hun (seksuele) grenzen overschrijden.

Wanneer is er sprake van een drugsverslaving?

Als het gebruik uit de hand loopt. Mensen kunnen geestelijk of lichamelijk verslaafd/afhankelijk raken aan middelen.

Geestelijke afhankelijkheid

Bij geestelijke afhankelijkheid verlangt de gebruiker steeds sterker naar het middel en voelt zich eigenlijk niet meer prettig zonder. Vaak zijn mensen gewend geraakt om op een bepaald moment of in een bepaalde situatie drugs te gebruiken. Geestelijke afhankelijkheid kan gemakkelijker optreden wanneer iemand gebruikt om de werkelijkheid te ontvluchten, bijvoorbeeld om problemen te vergeten. Geestelijke afhankelijkheid kan vrijwel bij ieder middel optreden.

Lichamelijke afhankelijkheid

Bij lichamelijke afhankelijkheid wordt je ziek wanneer het gebruik stopt. Iemand krijgt ontwenningsverschijnselen. Bij alcohol, heroïne, en GHB kunnen deze heel heftig zijn. Veel drugs, zoals cocaïne, XTC, speed en cannabis geven geen of milde lichamelijke ontwenningsverschijnselen. Stoppen kan dan toch heel moeilijk zijn vanwege de geestelijke afhankelijkheid.

Signalen van drugsgebruik

Het is niet altijd makkelijk te zien of iemand vaak gebruikt of zelfs verslaafd is geraakt, maar vaak merk je aan het gedrag van je kind wel dat er iets aan de hand is.

Als iemand afhankelijk is, gaat dit meestal ten koste van belangrijke dingen als werk, school en relaties met anderen. Ook krijgen mensen vaak moeite zich aan afspraken te houden. Vaak zeggen ze niet dat ze gebruiken of liegen erover. Een kenmerk van verslaving is dat iemand doorgaat met het gebruik, ook al merkt hij of zij dat er problemen door ontstaan. Vaak zijn er wel plannen om te stoppen of te minderen, maar deze worden steeds uitgesteld of ze mislukken keer op keer.

Wat kun je doen?

Als je denkt dat je kind drugs gebruikt, is het goed om het dat eerst bespreekbaar te maken. Ga rustig een gesprek aan en dreig niet met straf als blijkt dat je kind wel eens drugs gebruikt. Het kan zijn dat hij of zij ervan schrikt dat je erover wil praten en direct in de ontkenning schiet. Wanneer dit gebeurt kun je je kind voorstellen om op een later moment verder te praten.

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Deel deze informatie via social media

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. X