Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Lenen

Als jongeren iets leuks willen kopen waar ze het geld niet voor hebben, of een aanbieding zien die ze niet kunnen laten lopen, kunnen ze overwegen om een lening af te sluiten. Dat is een mogelijkheid, maar daarbij is het wel belangrijk dat ze zich de volgende dingen afvragen:

  • Heb ik het product echt nodig?
  • Kan ik ervoor gaan sparen?
  • Lukt het wel om de lening af te lossen?

Spelregels voor lenen

Heeft je kind eenmaal besloten om een lening af te sluiten, wijs er dan nadrukkelijk op dat het belangrijk is om je te houden aan de spelregels voor lenen.

  • Sluit een lening pas af als je vooraf weet dat je de aflossing kunt betalen.
  • Zorg ervoor dat je niet langer hoeft af te lossen dan de termijn dat je het artikel kunt gebruiken.
  • Betaal niet meer voor je lening dan nodig is.

Met de Risicometer Lenen van Nibud.nl kun je nagaan of lenen verantwoord is.

Lenen als student

Als de studiefinanciering, eventueel aangevuld met het geld dat je kind verdient met een bijbaantje, niet voldoende is om van rond te komen, kan je kind extra geld lenen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs. Dit is een lening met een lage rente en een gunstige terugbetalingsregeling. Jongeren kunnen ook tijdelijk geld lenen, bijvoorbeeld voor een paar maanden. Dat is handig voor studenten die bijvoorbeeld een paar maanden in het buitenland gaan studeren en daardoor extra kosten maken.

Lenen bij een bank

De meeste banken willen best geld lenen aan studenten. Dat heet een studentenkrediet. Dat lijkt fijn, maar er zijn ook nadelen aan verbonden.

  • Als je geld leent, betaal je rente. Dat kan soms oplopen tot wel 10 procent. Als je kind € 100,00 leent, moet het dan later € 110,00 terugbetalen.
  • Zolang je kind studeert, hoeft het nog niets terug te betalen aan de bank. Dat hoeft pas na afloop van de studie. Jongeren die veel geld lenen, moeten dus ook veel terugbetalen. Als ze dan niet meteen een baan vinden, kan het lastig worden om de lening terug te betalen.
×
Waar ben je?