Logo

Puber

Homo- en biseksualiteit

Laatst gewijzigd op:

In de puberteit voelen jongeren zich vaak voor het eerst seksueel of romantisch aangetrokken tot iemand anders. Kinderen kunnen al vroeg doorhebben dat ze verliefd kunnen worden op iemand van hetzelfde geslacht. Je kind kan ook op jongens en meisjes vallen. Dit noem je biseksueel.

Als je kind merkt dat het verliefd kan worden op iemand van hetzelfde geslacht of op jongens en meisjes, betekent dit niet dat het daar ook direct iets mee wil doen. Ieder kind gaat hier anders mee om.

Experimenteren of niet?

Veel jongeren laten niet merken dat ze verliefd zijn. Andere jongeren experimenteren in deze periode juist met deze verliefdheid en seks. Sommige jongens vrijen dan ook met jongens en sommige meiden met meiden. Jongeren kunnen dan ontdekken dat ze homoseksueel, lesbisch of nog iets anders zijn. Sommige jongeren houden deze gevoelens liever voor zich.

Uit de kast

Als je kind er openlijk voor uitkomt homoseksueel, lesbisch of biseksueel (LHBTI+) te zijn, dan noemen we dit 'uit de kast komen'. Sommigen laten dit voorzichtig merken, terwijl anderen het vertellen. Misschien moet je eraan wennen of schrik je ervan. Sommige ouders hadden al lang een vermoeden, dan is de schrik misschien minder groot.

Voor kinderen is het een grote stap om hier open over te zijn. Vaak zijn ze bang voor de reacties van vrienden en familie. Ook als ze een goede reactie verwachten, kan het spannend voor ze zijn. Het is een goed teken als je kind dit met jou kan bespreken. Het is een teken van vertrouwen.

Praten met gelijkgestemden

Het kan voor je kind ook fijn zijn om met kinderen en jongeren te praten, die dezelfde gevoelens hebben. Met de Jong&Out-app van het COC kunnen LHBTI-jongeren tot en met 18 jaar In een veilige online omgeving nieuwe vrienden maken en met elkaar praten over coming-out, liefde en gender. Er zijn duidelijke huisregels en moderators. Dat voorkomt nepaccounts en online pesten. Zo weet je dat veiligheid voorop staat en dat de privacy wordt gewaarborgd.

Respect voor elkaar

Als je kind heteroseksueel is, is het belangrijk dat het respect heeft voor anderen die lesbische, homoseksuele of biseksuele gevoelens hebben. Sommige jongeren vinden dit moeilijk.

Meer informatie over LHBTI+ vind je op de website van Sense.info en Iedereenisanders.nl.

Deel deze informatie via social media