Baby
Jeugdgezondheidszorg mood picture

Jeugdgezondheidszorg

Als ouder van een pasgeboren baby krijg je verschillende soorten hulp en zorg. De eerste week na de bevalling krijg je hulp van de kraamverzorgende. Na de kraamtijd neemt de jeugdgezondheidszorg (JGZ) dit over. In de eerste periode krijgt je baby een hielprik en een gehoortest van de jeugdgezondheidszorg.

Het huisbezoek

Na ongeveer twee weken komt de jeugdverpleegkundige op huisbezoek. In het eerste huisbezoek maak je kennis met de jeugdverpleegkundige. Zij geeft uitleg over het consultatiebureau van de Jeugdgezondheidszorg. In sommige gemeentes heet dit anders, bijvoorbeeld Ouder en Kind Centrum of Centrum voor Jeugd en Gezin. De jeugdverpleegkundige vraagt hoe het met jou en je partner gaat.

Tot slot bekijkt de jeugdverpleegkundige je baby en soms wordt je baby ook gewogen. De jeugdverpleegkundige geeft je alle informatie die je nodig hebt. Je kunt al je vragen stellen.

Kijk het filmpje ‘Zuigelingenhuisbezoek’ van Groter Worden:

Het consultatiebureau

Als je baby ongeveer vier weken oud is ga je voor het eerst naar de Jeugdgezondheidszorg. Je hebt dan een gesprek met de jeugdarts. Tijdens dit gesprek geef je toestemming om je kind te laten vaccineren.

Kijk het filmpje ‘Eerste consult’ van Groter Worden:


De jeugdarts of jeugdverpleegkundige houdt de eerste vier jaar de groei en ontwikkeling van je kind goed in de gaten. Samen volgen jullie de grove en fijne motoriek, de sociaal-emotionele ontwikkeling en de taalontwikkeling. Verder doet de jeugdarts of jeugdverpleegkundige lichamelijke onderzoeken. Alles wat de jeugdarts en jeugdverpleegkundigen onderzoeken, zetten ze in het dossier van je kind.

Jeugdgezondheidszorg is de preventieve gezondheidszorg voor kinderen en jongeren tussen 0 en 18 jaar. In sommige gemeenten zelfs tot 23 jaar. De JGZ volgt samen met jou de ontwikkeling van jouw kind. In Nederland zijn de gemeenten verantwoordelijk voor deze zorg.  Het wisselt per gemeente bij welke organisatie het consultatiebureau zit: vaak is dit een GGD of een Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Soms zit het bij een wijkteam. Kijk op de website van je gemeente hoe de jeugdgezondheidszorg bij jou geregeld is.

Onderzoek ontwikkeling baby

Om de ontwikkeling van je kind te volgen wordt het Van Wiechenonderzoek gebruikt. Bij dit onderzoek wordt gekeken naar de belangrijke dingen die je kind in de eerste vier jaar leert. Mijlpalen noemen we dat. Mijlpalen zijn bijvoorbeeld: teruglachen, kruipen en zwaaien. De jeugdarts en jeugdverpleegkundige gebruiken een schema om bij te houden hoe ver je kind is in zijn ontwikkeling op verschillende gebieden. Aan de hand van dit schema kun je het bij de Jeugdgezondheidszorg hebben over de ontwikkeling van jouw kind.
Je kunt zelf ook de groei en ontwikkeling bijhouden in de GroeiGids app.

Hartruis baby

Bij het luisteren naar het hartje van baby’s ontdekken jeugdartsen (en huisartsen) regelmatig een hartruisje. Vaak is er dan niets aan de hand.
De arts zal dan wel vragen hoe het verder met je baby gaat. Is je baby bijvoorbeeld sneller moe als hij drinkt en zweet hij snel? De arts zal ook letten op de kleur van het gezicht en de ademhaling. En kijken of je baby goed groeit. Ook kan de arts vragen of er aangeboren hartafwijkingen in de familie zitten.

Als de jeugdarts of de huisarts twijfelt of het niet vertrouwt, krijg je een verwijzing naar een kinderarts of een kindercardioloog. Dan kan een hartfilmpje (ECG) en een hartecho worden gemaakt om de oorzaak van het hartruisje op te sporen. Meestal is er niets ernstigs aan de hand. Soms heeft een baby een hartruis door een hartafwijking, zoals een gaatje in het hart of een afwijking aan de hartkleppen. Heel soms moet een kind worden geopereerd.

Ouderchat

Heb je een vraag over opvoeden of opgroeien en vind je je antwoord niet hier op de site? Je kunt je vragen over je kind van 0-18 jaar eenvoudig en anoniem stellen aan een jeugdverpleegkundige via de GroeiGids Ouderchat. Deze is in steeds meer regio’s beschikbaar. De GroeiGids ouderchat is open van ma-vrij van 8.30-17.00 uur en op ma-di en do tot 20.30. Is de ouderchat in jouw regio? Bekijk het in de GroeiGids app of op de website van de Jeugdgezondheidszorg (GGD) in jouw regio.

Hulp voor ouders

Heb je vragen en/of problemen en kun je als ouder(s) wel een steuntje in de rug gebruiken? Steeds meer JGZ-organisaties bieden het programma Stevig Ouderschap. Je krijgt dan ondersteuning tot je kind 2 jaar oud is. Je praat over dingen die jij belangrijk vindt in de opvoeding en hoe je dingen kunt aanpakken. Samen werken jullie aan de gezondheid en ontwikkeling van je kind. De hulp van Stevig Ouderschap is gratis. Een speciaal opgeleide verpleegkundige van de Jeugdgezondheidszorg komt regelmatig bij je thuis.

Je verloskundige, huisarts of een andere zorgverlener kan je aanmelden voor Stevig Ouderschap in jouw gemeente. Lees meer over Stevig Ouderschap op de website van het NCJ.

Cursussen en webinars

JGZ-organisaties geven ook cursussen voor ouders van kinderen van verschillende leeftijden. Soms kun je er echt heen, maar er zijn ook veel online cursussen en webinars. Bijvoorbeeld over beter slapen, positief opvoeden of zindelijk worden. Kijk op de website van je eigen JGZ-organisatie, of op het prikbord als je er met je baby op controle bent, welke cursussen in jouw gemeente worden gegeven.

Kijk voor meer informatie over de jeugdgezondheidszorg naar dit filmpje van de GGD: