Logo

Jongvolwassene

Boulimia

Laatst gewijzigd op:

Boulimia nervosa (BN) is een eetstoornis die vrij veel voorkomt. In Nederland zijn er 22.000 mensen met boulimia. Vooral meisjes vanaf een jaar of 15 en jonge vrouwen zijn gevoelig voor deze aandoening.

Wat is boulimia?

Jongeren met boulimia kunnen vaak niet stoppen met eten, ook al is het punt van verzadiging allang bereikt. Na het eten proberen ze dan het overeten ongedaan te maken of weer goed te maken, bijvoorbeeld door braken, laxeermiddelen gebruiken, extreem sporten of vasten. Boulimia komt vaak voor tegelijk met andere psychische problemen, zoals angsten en stemmingswisselingen.

Wat maakt boulimia schadelijk?

  • Door vaak braken ontstaat vaak keelpijn, maar ook schade aan de slokdarm en op langere termijn soms slokdarmkanker. Door het zuur komen er ook vaak gaatjes in het gebit.
  • Het ongezonde eetpatroon kan maagdarmklachten geven, maar ook voedingstekorten en de ziekten die daarbij horen. Vermoeidheid, sufheid en infecties komen vaak voor.
  • Als de boulimia lang doorgaat, kunnen er gevaarlijke gevolgen zijn, zoals hartproblemen.

Hoe ontstaat boulimia?

Het is niet bekend waardoor boulimia ontstaat. Wel is bekend dat boulimia vaak begint na een periode van strikt lijnen. Ook lopen kinderen van ouders met boulimia meer kans om zelf deze stoornis te ontwikkelen. In steden komt boulimia meer voor dan op het platteland.

Hoe herken je boulimia?

Boulimia is te herkennen aan abnormaal eetgedrag, al weten sommige jongeren hun eetstoornis heel goed te verbergen. Ze hebben vaak een normaal of wat stevig postuur. Daar merk je het niet aan.

  • Vaak zijn boulimiapatiënten erg met hun uiterlijk bezig.
  • Ze willen niet te dik zijn.
  • Als je laxeermiddelen ontdekt, kan dat een teken zijn dat er iets niet in de haak is.

Behandeling

Als je er niets tegen doet, gaat boulimia nervosa in ongeveer een derde van alle gevallen vanzelf over. Een derde van de mensen blijft eetproblemen houden, en het overige derde deel ontwikkelt andere eetstoornissen. Ook als boulimia al langer bestaat, kan behandeling nog succesvol zijn, zeker als het niet om de ergste vormen gaat.

Een verwijzing naar een psycholoog is vaak een goed idee. Vooral cognitieve gedragstherapie geeft vaak goede resultaten. Bij lichamelijke gevolgen kan een kinderarts of internist geraadpleegd worden. Ook een gespecialiseerde diëtist kan een belangrijke rol spelen. In ieder geval moeten de hulpverleners goed samenwerken.

Familieaanpak of zelfhulpgroepen

Eetstoornissen hebben veel invloed op een gezin. Soms is er bij eetstoornissen sprake van bepaalde, vaak onbewuste patronen in de familie, die de eetstoornis in stand houden. Familiegroepstherapie, systeemtherapie en ook ondersteuning van ouders wordt aangeboden in speciale klinieken en centra voor eetstoornissen. Er bestaan ook zelfhulpgroepen.

Wat kun je zelf doen?

Er is geen duidelijk advies te geven. Als je kind tekenen van boulimia laat zien, kun je je zorgen met je kind delen en vertellen wat laxeermiddelen en veel overgeven met je lichaam doen.

Als je denkt dat je kind boulimia heeft, kun je het best professionele hulp inschakelen. Overleg hierover met je kind en vraag ernaar bij je huisarts. je kind kan In speciale klinieken behandeld worden.

Informatie en hulp

  • Eetstoornisvrij.nl - o.a. een uitgebreid overzicht van (online) hulpinstanties.
  • Proud2bme.nl - met o.a. ervaringen van andere ouders
  • Eetstoornissen.nl - website van WEET, patiëntenvereniging voor eetstoornissen
  • Kenniscentrum-kjp.nl - website van het kenniscentrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie
  • Firsteetkit.nl - voor als je denkt dat iemand in je omgeving een eetstoornis heeft https://www.firsteetkit.nl/

Deel deze informatie via social media