Logo Stichting Opvoeden.nl

Basisschoolkind

Zelf fietsen

Vanaf ongeveer 6 jaar kunnen kinderen vaak al op een gewone kinderfiets fietsen. Dit betekent ook dat ze op de openbare weg mogen fietsen.

Veilig op de fiets

Zorg er altijd voor dat je kind een veilige fiets heeft. Daarnaast kun je een fietshelm aanschaffen. Let erop dat de fiets past bij de lengte van je kind. Er zijn handige tabellen om de juiste verhouding te berekenen. Ook is het van belang dat je kind en de fiets goed zichtbaar zijn, bijvoorbeeld door middel van fluorescerende kleuren.

Zelfstandig in het verkeer

Een groot voordeel van zelf fietsen is dat kinderen daardoor leren deel te nemen aan het verkeer. Zelfstandige mobiliteit is belangrijk voor kinderen. Door bijvoorbeeld elke dag lopend of fietsend naar school te gaan, leren ze hoe ze in gevaarlijke verkeerssituaties moeten reageren.

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Deel deze informatie via social media

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. X