Logo Stichting Opvoeden.nl

Basisschoolkind

Bedplassen

Sommige kinderen van 5 jaar en ouder worden ’s nachts niet wakker van een volle blaas. Ongeveer 15 procent van de kinderen tussen de 5 en 6 jaar plast een of meerdere keren per week in bed. Als ze ouder worden, verdwijnt het bedplassen meestal vanzelf.

Gevolgen

Kinderen die ’s nachts in bed plassen schamen zich daar meestal voor. Ze durven niet bij een vriendje of vriendinnetje te logeren of op vakantie te gaan. Hoe ouder kinderen worden, hoe vervelender ze het bedplassen gaan vinden. Ook voor de ouders is het lastig. Je moet regelmatig ’s nachts je kind en het beddengoed verschonen en extra wassen.

Wat kun je doen om bedplassen te verhelpen?

  • Het is verstandig om je kind positief te blijven benaderen en uit te leggen dat het de bedoeling is dat het bed droog blijft. Een luier is geen goed idee, en straf geven heeft geen zin. Kinderen die oud genoeg zijn, kunnen meehelpen het bed te verschonen. En vergeet niet je kind te complimenteren als het een nacht droog is gebleven.
  • Wees geduldig en zet je kind niet onder druk. Het is niet binnen een paar dagen over.
  • Geef je kind ook ’s avonds wel gewoon genoeg te drinken. Als hun blaas te leeg is, voelen kinderen ’s nachts niet dat ze moeten plassen. Zo leren ze het gevoel niet goed kennen.
  • Je kunt je kind wakker maken voordat je zelf naar bed gaat en het laten plassen. Het is dan wel belangrijk dat het kind goed wakker is en beseft dat het plast.
  • Stickermethode: je kind mag elke keer als het droog is gebleven een sticker op de kalender plakken. Spreek af dat je kind bijvoorbeeld na 10 droge nachten een klein cadeautje krijgt.

Naar de huisarts?

Helpen deze tips niet, dan kun je het best met je huisarts overleggen.

  • Meestal adviseert een huisarts of jeugdarts een plaswekker. Die gaat ’s nachts af zodra je kind gaat plassen zodat het alsnog naar de wc kan gaan.
  • Soms kunnen tabletten helpen die zorgen voor minder urineproductie.
  • Voor kinderen die overdag vaker dan 8 keer plassen, is een blaastraining aan te raden. Deze kinderen leren hoe ze hun plas wat langer kunnen ophouden.

Meer informatie over bedplassen vind je op de website van het Kenniscentrum Bedplassen.

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Deel deze informatie via social media

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. X