Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Buiten spelen

De meeste kinderen vinden het heerlijk om buiten te spelen. De frisse lucht is natuurlijk heel gezond, maar actief spelen helpt ook om overgewicht te voorkomen en het is goed voor de motorische ontwikkeling. Met andere kinderen buiten spelen helpt je kind sociaal sterker te worden.

Jonge kinderen

Jonge kinderen weten nog niet echt wat gevaar is. Het is daarom verstandig om in de buurt te zijn en op je kind te letten. Voor kinderen is het heerlijk om de wereld al spelend te ontdekken. Als je voortdurend verbiedt wat je kind wil gaan doen, leert het niet zelf om risico’s te onderscheiden. Een vertrouwde en begrensde omgeving is daarom de ideale speelplek voor jongere kinderen.

Van 6 tot 9 jaar

Kinderen van 6 tot 9 jaar gaan vaak zelf buiten spelen. Maak duidelijke afspraken over waar je kind gaat spelen, met wie en hoe laat het weer thuis moet zijn. Kinderen zijn nog impulsief en houden zich niet altijd aan de afspraken. Bedenk dus een passende maatregel. Laat van de andere kant ook duidelijk merken hoe goed je het vindt als je kind zich wel aan de afspraken houdt.

Wat is er buiten te doen?

Kinderen vinden het vooral fijn om te fietsen, te voetballen, te skaten, buitenspelletjes te doen, verstoppertje te spelen en naar een speeltuin te gaan. Ga ook eens naar een plek waar je kind kan spelen met zand, water en takken, of boomstammen waar je op kunt klimmen. Op zo’n plek kunnen kinderen hun fantasie goed gebruiken.

Van 9 tot 12 jaar

Oudere kinderen zijn gewend om buiten zelfstandiger te zijn. Andere kinderen ontmoeten is steeds vaker de reden om buiten te spelen. Ze gaan bijvoorbeeld graag samen voetballen of verstoppertje spelen. Natuurlijk is het ook leuk om zelf samen met je kind iets te doen buiten, een spelletje badminton bijvoorbeeld.

Tip

Uiteraard moeten kinderen nooit iets tegen hun zin doen en mogen ze nooit met iemand meegaan die ze niet kennen. Het is belangrijk dat je dit goed uitlegt, maar maak je kind niet bang. Je kunt de weerbaarheid van je kind ook vergroten door een sport als judo.

×
Waar ben je?